Ziua stratului de ozon

Ziua mondiala a stratului de ozon se sarbatoreste azi in toate tarile din lume, manifestarea avind drept scop atragerea atentiei asupra acestei spinoase probleme, descoperite la inceputul anilor “80.
stratul de ozon
Organizatia Meteorologica Mondiala se asteapta ca anul acesta gaura in stratul de ozon de deasupra Antarcticii sa aiba dimensiuni “medii”. “Conform datelor preliminare, se pare ca in 2008 gaura din stratul de ozon din Antarctica se va situa, in privinta marimii si gravitatii, intre recordul inregistrat in 2006 si fenomenul mult mai slab din 2007. Ne asteptam la o gaura in stratul de ozon medie sau normala”, a declarat Geir Braathen, expert OMM in domeniu.

14 kilometri altitudine

In general, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii are tendinta de a se forma in luna august si atinge dimensiunea maxima la jumatatea lui decembrie, insa marimea ei este foarte variabila, in functie de conditiile meteorologice. Potrivit lui Geir Braathen, in atmosfera exista in continuare suficient de multe substante nocive pentru a distruge integral stratul de ozon la o altitudine cuprinsa intre 14 si 20 de kilometri. Ozonul stratosferic constituie un filtru natural, care protejeaza Pamintul de razele ultraviolete ale soarelui, ce pot provoca arsuri, cancer de piele, cataracte sau pot distruge vegetatia.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente