Incalzirea globala: Uragane mai puternice

18 furtuni tropicale au lovit pina acum insulele din Atlanticul de Vest si coastele Americii de Nord in sezonul de vara al acestui an.
incalzirea globala

Forta uraganelor din ultimele saptamini a readus discutia cu privire la cit de mult contribuie incalzirea globala la propagarea acestor furtuni.
Ca de obicei, parerile sint impartite, iar disputele sint foarte acute.

Experti independenti, cei mai multi din Statele Unite, arata ca incalzirea globala este de vina pentru faptul ca uraganele devin din ce in ce mai puternice, iar cazurile Katrina, Gustav si Ike, produse in ultimii trei ani, sint o marturie in acest sens. Din 2005, cind uraganul Katrina a distrus orasul New Orleans, mai multi specialisti in mediu si cercetatori au vazut in uragane un simbol al consecintelor devastatoare ale modificarii climei. Alti cercetatori spun ca modificarile climatice si cresterea temperaturilor marilor nu au influenta asupra cresterii numarului de uragane din Atlantic, remarcat de la inceputul anilor “80.

Cercetari

Expertii Greg Holland de la Centrul American de Cercetare Atmosferica si Peter Webster de la Institutul de Tehnologie din Georgia au identificat trei perioade din 1900, in timpul carora media anuala a uraganelor si furtunilor tropicale din Atlantic a crescut in mod considerabil. Oamenii de stiinta afirma ca au identificat o corelatie puternica intre cresterea numarului de furtuni si cea a temperaturilor de la suprafata maritima, care “alimenteaza” uraganele.

Pe dos

“Nu incalzirea globala este responsabila pentru valul de uragane formate in Atlantic”, conclude un studiu publicat recent in revista Nature Geoscience. Mai mult decit atit, se pare ca temperaturile ridicate reduc numarul uraganelor din Atlantic care ajung pe continent, conform descoperirilor facute de meteorologul Tom Knutson. Uraganele nu reprezinta un efect al incalzirii globale, iar numarul lor va scadea pina la sfirsitul secolului cu 18%.

Mai trebuie spus doar ca expertii care sustin ca incalzirea globala nu are nici o legatura cu forta uraganelor, lucreaza pentru institutii guvernamentale americane. Administratia Bush a admis abia in 2007 incalzirea globala si problemele pe care aceasta le ridica.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente