Ziua Zonelor Umede, marcata in Gorj

0
580
Ziua Mondial? a Zonelor Umede, s?rb?torit? peste tot în lume în a doua zi a lunii februarie
Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită peste tot în lume în a doua zi a lunii februarie
Ziua Zonelor Umede, marcata si in Gorj

Agentia pentru Protectia Mediului Gorj va marca Ziua Zonelor Umede prin activitati de informare desfasurate in unitatile de invatamant partenere. Calendarul evenimentelor ecologice marcheaza data de 2 februarie drept Ziua Zonelor Umede. Aceasta a fost stabilita prin Conventia asupra Zonelor Umede, semnata la Ramsar, in Iran, in 1971 si ratificata de Romania prin Legea 5/1991.

In perioada 29 ianuarie 2013 la gradinitele ”Mihai Eminescu”, si “Lumea Copiilor” din Targu-Jiu vor avea loc programe cu tema educatie ecologica. Aceeasi tema va fi dezbatuta si la Facultatea de Ingineria Mediului, Universitatea “Constantin Brancusi” din municipiu. Pe data de 30 ianuarie va avea loc o actiune de informare pe aceeasi tema la Scoala din Novaci, la clasele V-VIII. De asemenea pe data de 31 ianuarie va avea loc o actiune de constientizare, derulata in parteneriat cu Scoala Tismana. La Colegiul “Tudor Vladimirescu” cu participarea unor echipaje de la Colegiile “Virgil Madgearu”, “Ecaterina Teodoroiu” si “Spiru Haret” va avea loc un concurs ce are ca tema zonele umede si Delta Dunarii in mod special.
Zonele umede au fost definite ca fiind intinderile de balti, mlastini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce sau sarata, inclusiv intinderi de apa marina a caror adancime de reflux nu depaseste 6 metri. Obiectivul declarat al Conventiei Ramsar a fost acela de a conserva zonele umede, fauna si flora care servesc ca habitat al pasarilor acvatice.

Importanta internationala
In lume, exista in prezent peste 1600 zone umede de importanta internationala. In Romania au fost desemnate urmatoarele sit-uri Ramsar: Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, Balta Mica a Brailei, Lunca Muresului (jud. Arad si Timis), Complexul Piscicol Dumbravita (jud. Brasov), Lacul Techirghiol (jud. Constanta), Parcul Natural Portile de Fier, Parcul Natural Comana, Tinovul Poiana Stampei.
In perioada 6 – 13 iulie 2012 a avut loc la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, cea de-a 11-a reuniune a Conferintei Partilor Contractante la Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala (COP11 Ramsar). Conferinta Partilor Contractante (COP) se organizeaza odata la 3 ani in scopul analizarii rapoartelor nationale referitoare la implementarea Conventiei si reprezinta modalitatea de stabilire a politicilor Conventiei Ramsar. Sloganul ales pentru Ziua Mondiala a Zonelor Umede din 2 Februarie 2013 este: “Wetlands take care of water ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.