Zona turistica Fintinele – Risca – sufocata de gunoaie si peturi

Zona turistic? Fîntînele – Rî?ca – sufocat? de gunoaie ?i peturi
Zona turistica Fintinele – Risca – sufocata de gunoaie si peturi
Zona turistica Fintinele – Risca – sufocata de gunoaie si peturi

Zona Fintinele-Risca, un obiectiv turistic preferat de mii de persoane din diverse colturi ale tarii, dar si din strainatate, este sufocata de pet-uri si pungi cu gunoaie. Mai mult, in zona nu exista nici macar un container sau un tomberon in care turistii sa poata lasa resturile menajere.

Zona Fintinele, situata in proximitatea lacului de la Belis, face parte din Parcul National Apuseni, iar administrativ apartine de comuna Risca. Dupa Revolutia din 1989, Primaria Risca a concesionat persoanelor fizice numeroase parcele de teren atit pe malul lacului, cit si in fosta cariera de piatra folosita la ridicarea barajului. Acest lucru a facut posibila construirea de cabane si pensiuni, transformind zona intr-un adevarat sat de vacanta.

Desi zona s-a dezvoltat continuu din punct de vedere turistic, autoritatile din comuna Risca nu au raspuns, din pacate, cu masuri edilitare la noile realitati din acest colt al judetului. Astfel, in zona nu poate fi gasit nici macar un container sau tomberon in care turistii sa-si poata lasa resturile menajere dupa un weekend petrecut in aceasta parte a judetului. Daca o parte dintre cei care-si petrec timpul liber prin aceste locuri isi transporta resturile menajere la locul de domiciliu pentru a nu le lasa la voia intimplarii, multi insa nu inteleg ca natura trebuie protejata, lasindu-si pungile cu mizerie la locul de picnic sau le arunca prin vai, in padure sau pe pasune.

In acest weekend, cei care au ales sa mearga la Lacul Belis au avut parte de imagini deplorabile. Chiar pe malul lacului, linga parcarea din statiune, turistii au putut vedea un adevarat morman de gunoaie. De asemenea, pe apa pluteau sute de pet-uri, ca si cum amenajarea hidrografica ar fi un loc de aruncat gunoaie si nu una aflata in zona protejata Parcul National Apuseni si din care ajunge apa la robinetul a sute de mii de clujeni.

„Privelistea e frumoasa, dar, daca te uiti in jos, cam plingi”, se pling turistii. “E dureros. Pacat de peisaj, asa ceva nu stiu citi au in lume”, spun si altii. Proprietarii de pensiuni si cabane din zona spun ca i-au cerut primarului din comuna Risca, Ioan Morar, sa faca demersuri pentru a amplasa in zona statiunii si a caselor de vacanta un container si citeva tomberoane. Acestia sustin ca primarul a fost total indiferent la aceasta solicitare, edilul raspunzind ca turistii care vin la Fintinele „nu-i aduc voturi”. Nu stim cum poate fi catalogata reactia primarului la aceasta problema, insa ce e cert e ca o zona turistica fara mizerie si peturi in comuna Risca i-ar putea aduce edilului ceva mult mai important decit voturile: prestigiu si aprecieri din partea miilor de turisti care calca aceste locuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *