150 miliarde de euro pentru emisiile de gaze

La summitul ONU de la Viena, tarile industrializate au negociat un nou protocol privind schimbarile climatice si acordarea unor fonduri tarilor in curs de dezvoltare

La finalul reuniunii din capitala austriaca, la care au participat peste o mie de specialisti din intreaga lume, s-a stabilit ca emisiile de gaze poluante sa scada pana in 2020 cu o rata de 25-40%, in comparatie cu cele din 1990.

De asemenea, s-a stabilit ca se vor investi 150 miliarde de euro, pana in 2030, pentru a mentine nivelul actual al emisiilor de gaz de sera.

Summitul a pregatit, de fapt, conferinta ONU care va avea loc in decembrie in Bali, unde se vor trasa noile directii de actiune privind combaterea incalzirii globale de dupa 2020, cand va expira protocolul Kyoto.

„Principalii actori carora li se adreseaza aceste masuri privind emisiile de gaze poluante sunt tarile puternic industrializate care domina piata”, a spus Yvo de Boer, presedintele comisiei ONU pentru schimbarile climatice.

„Rapoartele arata clar ca se poate ajunge la emisii foarte scazute de gaze, si asta cu niste costuri mici. Sunt multe programe in derulare, insa tarile industrializate au nevoie de strategii mai agresive”, a adaugat Boer, referindu-se la eficienta Pactului Kyoto.

„Este un pas mic ceea ce am facut aici, ne dorim sa facem pasi mai importanti, dar cred ca rata de 25-40% poate fi considerata un punct de pornire”, a declarat Artur Runge-Metzger, presedintele delegatiei comisiei Uniunii Europene.

De Boer a mai subliniat ca deciziile luate aici vor ajuta ministrii mediului (care se vor intalni peste trei luni in Bali, Indonezia) sa poarte negocieri pornind de la date mai concrete. Atunci ei vor pune bazele unui nou tratat privind incalzirea globala, ce va trebui finalizat pana in 2009.

Specialistii considera ca deciziile luate la Viena duc intr-o directie buna. „Drumul spre Bali e clar, dar trebuie sa alegem viteza cu care sa ajungem acolo. Asta a facut acest summit”, a spus Red Constantino, reprezentantul Greenpeace.

Cooperare intre bogati si saraci

Protocolul de la Kyoto permite tarilor bogate sa indeplineasca obiectivele referitoare la emisiile de gaze cu efect de sera, prin platile efectuate catre tarile sarace in vederea reducerii propriilor emisii, in baza mecanismului pentru dezvoltare curata, se arata intr-un raport al ONU.

Agentia Reuters noteaza ca in Africa s-au implementat numai 21 de proiecte dintr-un numar total de 751 pentru dezvoltare curata, si inregistrate la secretariatul diviziei ONU pentru schimbari climatice.

Din cauza acestui decalaj, reprezentantii Comisiei Europene au propus ca acestui continent sa i se ofere fonduri suplimentare pentru crearea conditiilor ce ar contribui la respectarea programelor de mediu.

„Inainte de toate, tarile industrializate trebuie sa colaboreze in acest sens cu puterile industriale emergente”, a spus cancelarul german Angela Merkel la sfarsitul lucrarilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *