6 mai – Ziua Internationala a Permaculturii

Ziua Internationala a Permaculturii

In fiecare an pe 6 mai sarbatorim Ziua Internationala a Permaculturii.

Permacultura este o abordare a asezarilor umane si a proiectarii sistemelor agricole care imita relatiile gasite in natura.

Un sistem care se auto-sustine: Permacultura proiecteaza mediul astfel incat acesta sa se auto-sustina. Se bazeaza pe principii ecologice si biologice, folosind de multe ori modele care apar in natura, pentru a maximiza efectul si a minimiza munca. Permacultura isi propune sa creeze sisteme stabile, productive, care sa raspunda nevoilor umane si sa integreze armonios mediul cu locuitorii sai. Procesele ecologice ale plantelor, animalelor, ciclurile lor de hranire, factorii climaterici si ciclurile meteorologice sunt luate toate in considerare. Nevoile locuitorilor sunt asigurate prin utilizarea tehnologiilor pentru producerea de alimente, energie, adapost si infrastructura.

Munca minima, rezultate maxime: Elementele dintr-un sistem sunt privite in relatie unele cu altele, astfel incat rezultatele unora pot fi surse pentru celelalte. Intr-un sistem de tipul permaculturii, munca este minimizata, „deseurile” devin resurse, cresc productivitatea si randamentul iar mediul este restaurat. Principiile permaculturii pot fi aplicate oriunde, la orice scara, de la asezarile urbane dense la gospodariile individuale, de la ferme la regiuni intregi.

De unde provine permacultura: Permacultura ca metoda sistematica a fost practicata prima data de catre agricultorul austriac Sepp Holzer in anii 1960 si apoi dezvoltata pe baze stiintifice de australienii Bill Mollison, David Holmgren si asociatii lor in anii 1970, intr-o serie de publicatii.

Termenul de permacultura deriva din agricultura (sau cultura) permanenta.

Spre ce se indreapta permacultura: Intentia este ca, prin invatarea rapida a unui set de principii de proiectare de catre cat mai multi indivizi, ei sa-si poata proiecta mediul si sa-si poata construi asezari capabile sa se auto-sustina.

In acest fel se reduce dependenta societatii de sistemele industriale de productie si distributie pe care Mollison le considera ca fiind fundamental vinovate de distrugerea sistematica a ecosistemelor Pamantului.

Plecand de la sistemul de proiectare de tip agro-ecologic, permacultura s-a dezvoltat la scara internationala. Comunitatile de tipul „permaculturii” continua sa se extinda si sa dezvolte idei originale, integreaza o serie de idei de cultura alternativa, prin intermediul unei intregi retele de publicatii, gradini de permacultura, programe de formare si forumuri pe internet.

Permacultura devine tot mai mult o forma de arhitectura a naturii, precum si o institutie informala a idealurilor sociale alternative.

Eticile permaculturii sunt 3 la numar:

1. Grija fara de Pamant – este o chestiune de bun simt. Este singura planeta pe care o avem, este casa noastra, cum o ingrijim asa o avem.
2. Grija fata de oameni – Grija fata de tine si de ceilalti, de rude, prieteni, apropiat, comunitate, etc. Semenii nostrii sunt cei pe care ne putem baza la nevoie. Fiecare om, poate fi util intr-un fel sau altul. In general cand oamenii sunt fericiti si multumiti, se intampla lucrurile bune. Lucrurile rele sunt generate de frustrari si lipsuri. Grija fata de oameni are si menirea de a preveni si elimina frustrarile si lipsurile.
3. Impartirea echitabila – Consuma ce ai nevoie, imparte cu altii ceea ce iti prisoseste.

Astea sunt cele 3 etici ale permaculturii si daca vreti principalele ingrijorari (preocupari) ale celor care practica sau sunt interesati de acest sistem. Pamantul, biosfera si in special habitatul uman sunt in pericol datorita epuizarii resurselor, poluarii, extinctia unor specii intr-un ritm alarmant, schimbarile climatice, fenomene meteo extreme, etc. Pe de alta parte populatia in crestere, cultura, sistemele sociale, politice, economice din diverse regiuni vin in coliziune cu resursele limitate si creeaza competitie, conflicte si dezbinare intre oameni. Omenii se indeparteaza de natura si se indeparteaza de oameni. Sunt din ce in ce mai individualisti, mai rautaciosi, mai stresati, mai nervosi. E suficient sa mergi pe o strada aglomerata ca sa iei pulsul.
In esenta, permacultura are in vedere conservarea planetei pamant intr-un stadiu ce permite omului un trai decent si fericit si crearea si mentinerea unor relatii intre oameni bazate pe intelegere, respect, cooperare, etc precum si pe impartirea echitabila a resurselor.

Acum hai sa vedem si care sunt cele 12 principii enuntate de David Holmgren:

1. Observa si interactioneaza. In primul rand trebuie sa intelegi cum functioneaza lucrurile, iar ca sa intelegi, trebuie sa observi si sa interactionezi, pentru ca fiecare caz, situatie, loc are particularitatile sale si pentru fiecare exista solutii diferite.

2. Capteaza si stocheaza energia – 
soarele este principala sursa de enregie externa, mai sunt si altele, vantul, apa, etc. Important e sa gasesti metodele de a le capta si stoca atunci cand sunt abundente, pentru a le folosi atunci cand lipsesc. Si nu este vorba neaparat de panouri solare sau turbine eoliene, desi au si ele un rol, nu sunt principala preocupare a Permaculturii. Permacultura se ocupa in special de sistemele biologice de stocare a energiei.

3. Obtine o recolta – in final asta este scopul initiativei tale si e bine sa vina cat mai repede pentru a sustine proiectul in continuare. De asemenea, este important ca recolta sa fie pe masura efortului depus.

4. Aplica metode de autoreglare si accepta feedback  – acest principiu se refera la modul in care practici culturile, utilizarea sa neutilizarea pesticidelor, ingrasamintelor, mecanizarii, sa ari sau sa nu ari, etc. Aici sunt incluse o multime de metode care permit sistemului sa se autoregleze si in acelasi timp sa il faca dinamic. Un sistem permacultura nu este unul static. De la an la an se intampla lucruri noi, uneori se intampla asa cum te astepti, alte ori nu, dar important este feedback-ul si modul in care intelegi ceea ce se intampla si cum reactionezi dupa aceea. Esential este sa eviti metodele distructive (pesticide, ingrasaminte, arat etc)

5. Foloseste si pretuieste resursele si serviciile regenerabile – acest principiu te invata sa folosesti natura in favoarea ta si sa “recoltezi” cat mai bine acele resurse regenerabile, astfel incat sa nu depasesti capacitatea lor de regenerare (sa nu le epuizezi) si sa reduci consumul de resurse neregenerabile.

6. Nu produce reziduuri – Incearca sa reintegrezi fiecare element in sistem, sa il reintroduci in circuitul natural, sa gasesti un alt element care sa “consume” acel element pe care altfel l-ai trimite la groapa de gunoi. Reciclare ar fi cuvantul, dar in general ideea de reciclare este confundata cu a duce peturi, sticle si hartie la containerele special amenajate. Si acest lucru inseamna reciclare, dar in permacultura procesul e mult mai amplu si de multe ori nici nu include aceasta forma de reciclare datorita punctului 5.

7. Proiecteaza de la patternuri la detalii. Cu alte cuvinte, observi patternuri (modele generale) in natura (principiul nr 1) potrivite sistemului tau, apoi cauti solutii le cele mai bune (detalii) sa le integrezi in sistemul tau.

8. Integreaza mai degraba decat sa separi – De aceea in permacultura nu exista monoculturi. Cum spuneam anterior fiecare element asigura mai multe functii si fiecare functie este asigurata de mai multe elemente. In felul acesta se creeaza multiple interconexiuni intre diversele elemente ale permaculturii si fiecare elelemnt sustine mai multe si este sustinut de mai multe elemente. Permacultura se bazeaza pe biodiversitate. In gradina de legume, acestea nu sunt plantate aliniate pe randuri ca soldatii ci sunt integrate unele cu altele, fiecare avand mai multe functii. Unele plante fixeaza azotul in sol, altele au radacinile adanci si extrag minerale de la mare adancime, altele asigura umbra si acopera solul prevenind eroziunea sau raspandirea buruienilor, altele atrag insecte benefice, altele resping insectele si asa mai departe. O diversitate mai mare de plante in gradina asigura un sistem mai sanatos si mai sustenabil. Acelasi sistem se poate aplica si pe parcelele cu tufisuri, plante perene, pomi fructiferi etc. Integrarea animalelor, pasarilor si pestilor are si ea rolul ei, crearea unor zone salbatice care sa atraga viata salbatica contribuie la mentinerea sanatatii intregului sistem si toate acestea fac posibila reducerea interventiei omului, fac posibila autoregralrea sistemului.

9. Foloseste solutii lente si de mica amploare. Incepi cu parcelute mici, mergi treptat din aproape in aproape. Nu vrei sa risti sa bagi din start energie, timp si bani intr-un sistem foarte mare, greu de controlat si instabil. Cel mai bine e sa pornesti de la un sistem mic, sa il cresti, sa il stabilizezi si apoi poti sa extinzi.

10. Foloseste si pretuieste diversitatea – Diversitatea reduce vulnerabilitatea fata de diverse amenintari (clima nefavorabila, daunatori, fenomene meteo extreme, etc). In exemplul fratilor Bullok, daca s-ar fi bazat doar pe papura, vreo 2 ani ar fi murit de foame, pentru ca bizamii au devorat tot. Dar ei aveau o multime de alte surse de hrana in ferma lor. Exista si un proverb “sa nu pui toate ouale intr-un singur cos”. Diversitatea este si un fel de asigurare. Pe langa asta ofera si alte beneficii de care am amintit deja la punctul 8.

11. Foloseste limitele si valorifica marginile (in original “use the edges and value de marginal”) – Putina lume stie, dar cele mai mari, mai bune, mai frumoase recolte sunt cele de la limita intre doua medii. De exemplu mediul terestru versus mediul acvatic, padure versus campie, etc. De aceea permacultura recomanda sa ai cat mai multe limite, granite. Mai bun decat un lac rotund sau oval este un lac care are peninsule si golfuri si poate chiar si insule, pentru lungimea malului este mai mare.

12. Foloseste si raspunde creativ schimbarii – permacultura este un sistem dinamic, in continua schimbare, important este sa observi si sa intelegi schimbarile, sa le folosesti in favoarea ta in si sa le modelezi creativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *