Aerul de oras imbolnaveste inima si plamanii

Gazele si particulele toxice din aer deregleaza imunitatea si favorizeaza sau agraveaza bolile pulmonare. Copiii sunt cei mai sensibili la actiunea nociva a poluarii si cu precadere cei care traiesc in orase industriale sau cu trafic intens.aerul de oras

Gradul de poluare difera de la o zona la alta, in functie de aglomerarea urbana, de traficul rutier, precum si de activitatile industriale specifice fiecarei zone. Poluarea difera si in functie de momentul zilei. Dimineata si dupa-amiaza, cand traficul este intens, se inregistreaza cel mai mare nivel de poluanti in aer.

Dupa aceleasi criterii difera si tipurile de poluanti. Prin arderile de combustibil se elibereaza in aer monoxid de sulf, oxizi de azot, dioxid de sulf, benzen si funingine. La acestea se adauga si substante provenite din anumite activitati industriale, specifice unui oras sau unei zone geografice, precum industria metalelor, combinatele de ciment si de ingrasaminte chimice sau rafinariile petroliere.

Copiii sunt cei mai afectati

Aerul cu substante toxice ne poate produce iritatii ale ochilor, ale gatului si ale nasului, astm, precum si infectii ale cailor respiratorii de tipul bronsitei. Copiii sunt mult mai vulnerabili decat adultii in fata efectelor nocive ale poluarii.

S-a observat ca alergiile respiratorii sunt mult mai frecvente la copiii care traiesc in mediul urban decat la cei din zonele rurale, unde concentratia de substante poluante din aer este mai mica. De asemenea, agentii poluanti pot agrava boli cronice precum astmul si emfizemul pulmonar si nu in putine cazuri sunt factori favorizanti ai cancerului pulmonar.

Creste riscul de infarct

Si inima poate avea de suferit cand respiram aer poluat pentru o perioada indelungata. Un studiu efectuat anul trecut de o echipa de cercetatori suedezi semnala faptul ca o persoana care traieste timp de 30 de ani intr-un mediu poluat, in care exista in special monoxid de carbon si dioxid de sulf, are un risc cu 40% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decat o persoana care a respirat aer curat in acelasi interval de timp.

Aceasta pentru ca agentii poluanti provoaca inflamatii ale peretilor vasculari si accelereaza depunerea de grasimi pe acestia. De aici rezulta un risc mai crescut de cardiopatie ischemica, de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.

Perturba activitatea creierului

Un studiu publicat in 2006 de specialistii de la Departamentul de Sanatate Publica al Universitatii „Harvard” a scos la iveala ca poluarea influenteaza dezvoltarea sistemului nervos al copiilor, conducand la afectiuni precum autismul, retardul mintal, la tulburari de atentie si de coordonare motorie si la cresterea agresivitatii.

La varste adulte, substantele toxice din aer cresc incidenta bolilor neurodegenerative, precum boala Parkinson si maladia Alzheimer. Specialistii au incriminat 202 substante toxice, efectele cele mai nocive avandu-le plumbul si metil-mercurul, iar la acestea se adauga arsenicul, bifenilii policlorinati, toluenul si alte hidrocarburi aromatice policiclice, etanolul si florurile.

Multiple studii atrag atentia asupra efectului nociv al unor componenti din vopseluri, al pesticidelor si al unor compusi industriali frecvent utilizati, cu efecte dezastruoase asupra imunitatii si sistemului endocrin.

„Tulburarile hormonale determina probleme comportamentale si de fertilitate. De altfel, agentii poluanti pot actiona direct asupra sistemului nervos sau indirect, prin efectul asupra altor organe si sisteme, avand in vedere ca, in ultima instanta, creierul este cel care integreaza activitatea intregului organism”, spune dr. Radu Braga, cercetator in neurostiinte in cadrul Centrului de Excelenta in Neurostiinte al Universitatii de Medicina „Carol Davila” din Bucuresti.

Anemia, o consecinta

Monoxidul de carbon din aer, un gaz incolor si inodor provenit in mare parte de la masini prin arderea benzinei, reduce concentratia de oxigen din sange si provoaca anemie. La gravidele expuse constant la o concentratie mare a acestui gaz, poate duce la pierderea sarcinii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *