Alimentatia sanatoasa, accesibila doar romanilor bogati

Ministerul Sanatatii vrea sa promoveze o alimentatie sanatoasa taxand suplimentar mancarea de tip fast-food. In realitate insa, putini romani isi vor permite sa manance cu adevarat sanatos. REALITATEA.NET a vizitat mai multe magazine specializate in comercializarea de produse ecologice si a realizat un cos zilnic de alimente eco.alimente ecologice

In Bucuresti, magazinele cu produse alimentare bio si ecologice se adreseaza in principal clientilor pretentiosi, care au un nivel de trai peste medie. Un cos zilnic de alimente sanatoase depaseste cu mult costul unei alimentatii de tip fast-food si chiar si preturile practicate de supermarketuri.

Astfel, in magazinele cu produse ecologice din Bucuresti, cumparatorii au de ales intre produse cu urmatoarele preturi:
* paine 400g / 500g – intre 4 lei si 16,9 lei
* carton cu 10 oua ecologice – intre 11 lei si 14,9 lei
* cutie de lapte degresat la 1l – intre 7 lei si 25 de lei
* un pui intreg din Austria – 79 lei kilogramul
* carne tocata de porc – 59 lei kilogramu
* 1kg de rosii – intre 9 lei si 27,19 lei kilogramul
* salata costa circa 12 lei kilogramul
* cartofii costa 6.29 lei kilogramul
* ceapa costa 9,29 lei kilogramul
* un kilogram de sare – intre 20 si 27 de lei
* faina integrala – intre 3 si 11 lei
* o sticla de ulei de masline la 1 litru – intre 21 si 90 de le
* o punga de jumatate de kilogram de zahar poate costa intre 15 lei si 39 de lei

Patronul unui magazin specializate pe produse ecologice spune ca taxa pe alimentele fast-food ar trebui folosita pentru a incuraja producatorii romani de alimente ecologice.

„Exista prea putini producatori romani de alimente ecologice. Este prea greu pentru unii sa treaca prin certificarile care costa mii de euro anual, nimeni nu-i incurajeaza, iar in cel mai bun caz, ajung sa exporte marfa in tari ca Italia, Germania sau Austria”, a declarat pentru REALITATEA.NET, Ionut Teglas, directorul general al magazinului Leacul.

Asa se face ca magazinul nu se poate baza pe producatorii autohtoni si importa din Austria si Germania, mai bine de 90% din fructele si legumele vandute anual. Vanzarile merg insa bine, iar magazinul a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproximativ 400.000 de euro.

Micul magazin vinde pana si detergenti sau cosmetice ecologice, iar patronul spune ca in piata celor 9 magazine de profil din Bucuresti ar mai fi loc de competitie.

„Nu putem compara decizia taxei pentru tigari, din care s-a nascut ceva concret si aceasta taxa pe fast-food care nu are ca scop decat aducerea unor bani in plus la bugetul de stat. Romania are un potential imens in agricultura ecologica si am vazut multi producatori agricoli si viticoli care renunta la afacere pentru ca nu exista subventii”, a mai spus Teglus.

Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care nu asigura subventii pentru producatorii de alimente ecologice.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *