Cum ne pot imbolnavi ambalajele alimentelor

Cum ne pot imbolnavi ambalajele alimentelor

Ar trebui sa evitam sa punem in folie din aluminiu alimente fierbinti sau acide, cum sunt carnea ai branza, daca vrem sa ne pastram oasele puternice ai creierul sanatos.

In cartile de bucate moderne, gasim multe retete care ne indeamna sa folosim folia din aluminiu pentru a acoperi preparatele culinare inainte de a le baga la cuptor. O recomandare deloc sanatoasa, atentioneaza medicii, pentru ca, la temperaturi inalte, folia va elibera in alimente ioni de aluminiu.

„Aluminiul modifica metabolismul calciului, cauzand demineralizarea oaselor ai ducand la osteoporoza. De asemenea, el este confundat in organism cu fierul ai este transportat la receptorii de fier din creier, unde se depune ai duce in timp la aparitia maladiei Alzheimer”, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucureati. Anemia ai boala Parkinson sunt alte boli care pot fi generate de ingerarea aluminiului.

Nu ar trebui sa folosim folia din aluminiu nici la ambalarea alimentelor fierbinti ori a celor acide, cum sunt carnea, mezelurile, branzeturile, roaiile, lamaile a.a.

Cutiile din aluminiu, sigure daca sunt intacte

Dozele de suc ai de bere, precum ai cutiile de conserve fabricate din aluminiu care exista la ora actuala pe piata sunt acoperite (vernisate) in interior cu o pelicula dintr-un lac special. Aceasta tine ionii de aluminiu la distanta de alimente ai de bauturi.

Ea se poate distruge insa pe alocuri in cazul in care doza a fost lovita sau indoita. Prin urmare, ar trebui sa alegem la raft doar cutiile din aluminiu care s-au pastrat intacte in timpul transportului ai depozitarii.

Unele caserole perturba hormonii

Aproape ca nu exista aliment care sa nu intre in contact cu un tip sau altul de plastic. Unele produse sunt procesate cu echipamente din acest material, altele sunt ambalate in recipiente sau in folii din plastic, iar acasa, multi dintre noi le depozitam sau le incalzim in astfel de vase, la cuptorul cu microunde. Problema este ca multe dintre aceste ambalaje sau recipiente ne contamineaza hrana cu substante nocive.

Una dintre acestea, care a generat foarte multe controverse in ultimii ani, este bisfenolul A. El intra in compozitia vaselor din plastic incasant ai uaor – numit policarbonat (PC) – inscriptionat cu un triunghi cu cifra 7.

Din acest plastic sunt fabricate unele biberoane, farfurii, caserole ori borcane. Pelicula cu care sunt captuaite cutiile din aluminiu contine ai ea bisfenol A de multe ori, dar se considera ca in cantitate prea mica pentru a fi periculos.

Sfaturi generale:

– Nu incalzi alimentele la cuptorul cu microunde in recipientele sau in foliile din plastic in care sunt ambalate. Pune-le in farfurii din portelan sau din sticla.

– Evita sa lasi timp indelungat mancarea in caserole din plastic marcate cu cifrele 3 sau 7. Transfera-le in alte vase.

– Nu lasa niciodata un PET sau un alt recipient din plastic la soare.

– Evita sa cumperi alimente in ambalaje din plastic ori din aluminiu indoite sau zgariate. Acestea contamineaza mai usor produsele.

– Protejeaza copiii de ambalajele din plastic. Organismul lor nu poate elimina substantele nocive la fel de eficient ca acela al unui adult, asa incat toxicitatea poate fi mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *