ANSVSA anunta monitorizarea ingredientelor modificate genetic aflate in alimente

ANSVSA anunta monitorizarea ingredientelor modificate genetic aflate in alimente

Conform statisticilor, peste 97 la suta dintre organismelor modificate genetic (OMG) utilizate la nivelul UE au destinatia furajarii animalelor in contextul semi-dependentei industriei furajere a Uniunii de importurile de soia si porumb * Agentia Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca monitorizeaza prezenta OMG in alimente

Potrivit Agentiei Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), principiile de baza ale politicii comunitare in domeniul organismelor modificate genetic (OMG) sunt reprezentate de autorizare, trasabilitate si etichetare. La nivelul Uniunii Europene, sunt autorizate, pentru utilizarea ca aliment si hrana pentru animale, 38 de OMG: soia modificata genetic – 3 tipuri; porumb modificat genetic – 23 tipuri; bumbac modificat genetic – 7 tipuri; rapita modificata genetic – 3 tipuri; sfecla de zahar modificata genetic – 1 tip; cartof modificat genetic – 1 tip.
Autorizarea se acorda de catre Comisia Europeana, ca urmare a unei opinii stiintifice favorabile a Autoritatii Europeane pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), institutie cu rol principal in evaluarea riscurilor alimentelor asupra sanatatii umane, sanatatii animale si protectiei mediului la nivelul intregii Uniuni Europene. In procesul de autorizare sunt implicate prin vot toate cele 27 de state membre, iar pe teritoriul UE sunt autorizate pentru cultivare un tip de porumb modificat genetic si un tip de cartof.

Obiectivele controalelor desfasurate de ANSVSA sunt reprezentate de verificarea modului in care operatorii respecta prevederile de trasabilitate si etichetare a alimentelor si furajelor modificate genetic, in conformitate cu legislatia UE.

Peste 2.000 de controale facute de ANSVSA
In cursul anului trecut, inspectorii ANSVSA au efectuat un numar de 1.203 controale si au prelevat 324 probe pentru categoriile de produse alimentare si furajere ce contin, constau sau sunt obtinute din soia: soia granule, snitel sau cuburi pentru consum casnic, texturat de soia, izolat proteic de soia, faina de soia, tofu, produse din carne (salam, pate, carnati), ciocolata, biscuiti sau srot pentru hrana animalelor. Totodata, au desfasurat si 805 controale si 334 prelevari de probe pentru categoriile de alimente si furaje ce contin porumb: boabe de porumb, faina de porumb – malai, floricele de porumb, fulgi de porumb, snacks-uri sau nutreturi concentrate.
Categoriile de operatori controlati in anul 2011 au fost reprezentate in special de depozitele de materii prime, intermediari, fabricile de nutreturi combinate si procesatorii de soia, porumb si rapita.
Probele prelevate au fost analizate in cadrul laboratoarelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, laboratoare acreditate pentru realizarea acestui tip de determinare, din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele Calarasi, Constanta, Iasi, Satu-Mare, Salaj, Suceava, Tulcea si de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, Laborator National de Referinta pentru OMG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *