ANSVSA va monitoriza prezenta reziduurilor de pesticide din legume si fructe

ANSVSA va monitoriza prezenta reziduurilor de pesticide din legume si fructe

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va monitoriza prezenta reziduurilor de pesticide din legumele si fructele comercializate pe piata nationala, informeaza reprezentantii Autoritatii.

Determinarile de laborator vizeaza prezenta pesticidelor, nitratilor si a metalelor grele (staniu, cadmiu, plumb), mai spun cei de la ANSVSA.

Supravegherea si controlul privind aceste substante se realizeaza prin prelevarea de probe si analizarea acestora in cadrul laboratoarelor judetene si a Institutului National de Referinta apartinand structurii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor. La acestea se adauga si analizele realizate de laboratoarele ANSVSA la solicitarea operatorilor economici, in cadrul programelor de autocontrol sau din probele prelevate de punctele finale de import.

Potrivit celor de la ANSVSA, anul acesta au fost prelevate si analizate 69 de probe din legume si fructe, toate fiind conforme, fara depasiri ale limitelor admise.

In  2011 au fost prelevate si analizate pentru determinarea pesticidelor 831 de probe, dintre care la 18 au fost decelate depasiri ale limitelor admise, mai spun sursele citate. Prelevarea de probe s-a facut din legumele si fructele proaspete destinate consumului ca atare, dar si din cele utilizate pentru producerea de conserve si sucuri si din produsele finite.

In toate cazurile in care, in urma determinarilor de laborator, s-au constatat neconformitati privind depasiri ale limitelor admise au fost initiate si transmise notificari prin Sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje (SRAFF).

In urma notificarilor, DSVSA judetene au anuntat atat producatorii cat si comerciantii, iar produsele respective au fost retrase de la comercializare si dirijate spre neutralizare, sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *