Aspectele igienice ale prelucrarii alimentelor includ curatenia si dezinfectarea. Curatenia presupune indepartarea resturilor mecanice prin operatii de spalare mecanica sau manuala prin intermediul apei sub presiune sau al solutiilor alcaline, urmata de clatire si dezinfectare.apa oxigenata

Dezinfectarea are un spectru larg de actiune asupra tuturor microorganismelor, fie ca este vorba despre drojdii, mucegaiuri sau bacterii. Din punctul de vedere al procesatorului de industrie alimentara, inactivarea tuturor microorganismelor este benefica nu doar pentru indeplinirea criteriilor de salubritate pentru a putea comercializa un produs, dar mai ales pentru a preveni contaminarea altor produse alimentare procesate in acelasi spatiu.

Cercetari recente din Marea Britanie demonstreaza ca noile tehnici de dezinfectare a incaperilor de procesare a alimentelor prin ozonificare sau vaporizarea apei oxigenate sunt superioare metodelor de fumigare chimica.

Dupa trei ani de cercetari, Campden British Royal Institute a pus la punct o metoda inovatoare de dezinfectare, bazata pe ozonificare si vaporizare cu apa oxigenata, cu eficienta 100% asupra microflorei aerofile, prin accesul facil in zone greu sau imposibil de accesat.

Proiectul a fost generat de revendicarile din ce in ce mai vehemente din partea procesatorilor de mancaruri gatite, gata pentru consum sau refrigerate, de eliminare a bacteriilor Listeria Monocytogenes si E. coli din spatiile de productie.

IGIENIZARE ECO
Echipa de cercetatori de la Campden BRI a lucrat in acest proiect cu diferiti furnizori de solutii de dezinfectare din Marea Britanie, Irlanda, Olanda, comparand diferite metode de dezinfectare chimica versus dezinfectarea prin ozonificare si vaporizare de apa oxigenata.

Fumigatiile chimice sunt eficiente in concentratii adecvate de substante active pe toate suprafetele care intra in contact cu alimentele, avand un efect minimal pe vertical sau in spatiile de sub echipamente, in timp ce ozonificarea si vaporizarea apei oxigenate si-au dovedit eficienta inclusiv pe suprafetele care nu sunt direct in contact cu alimentele.

Cercetatorii au subliniat ca noile metode de dezinfectare sunt ecoprotectoare, eliminand reziduurile chimice. Un alt avantaj este durata de actionare. De regula, decontaminarea prin fumigatii chimice sau cu lichide de dezinfectare se face noaptea, pentru a lasa timp de actiune substantelor chimice. Noua metoda asigura o eficienta a decontaminarii spatiilor de productie doar intr-o ora.

Mark Fielding, directorul diviziei Radical a companiei Steritox, detinatoarea licentei de decontaminare microbiana prin ozonificare si vaporizare de apa oxigenata, a comunicat o crestere a interesului procesatorilor din industria alimentara, tradusa in cresterea vanzarilor de unitati mobile de decontaminare.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here