Noua ani de dioxina

In ultimii noua ani, reprezentantii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor au descoperit mii de alimente care aveau nivelul de dioxina peste limita maxima admisa. Cele mai mari cantitati s-au gasit in ficatul si in produsele din ficat provenit de la animale. De asemenea, probleme semnificate au pus si uleiurile de peste.dioxina

Raportul dat publicitatii la inceputul lunii aprilie arata ca testele au fost realizate pe 7.000 de mostre, in 21 de state UE, intre anii 1999 si 2008. Autoritatile spun ca populatia nu ar trebui sa se alarmeze, pentru ca multe dintre aceste produse au fost retrase de pe piata la timp. Totusi, in raport, EFSA si-a aratat ingrijorarea, mai ales din pricina faptului ca cele mai expuse sunt grasimile de origine animala si alimentele procesate din acestea.

De aceea, monitorizarea va continua, testarea urmand a fi facuta alegandu-se produse in mod aleatoriu. In acest program va fi inclusa si hrana pentru animale. EFSA foloseste ca etalon valorile impuse in 2005 de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Dioxina se gaseste in cantitati mici in multe alimente si nu duce la aparitia problemelor de sanatate imediat. Totusi, expunerea pe perioade lungi poate cauza afectiuni grave.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *