Negocierile asupra climatului au fost reluate

Negocierile asupra climatului sub egida ONU (Organizatia Natiunilor Unite) au fost reluate pe 9 aprilie, in Germania, la peste 100 de zile de la esecul de la Copenhaga, relateaza AFP.emisii gaze

Reprezentantii celor 194 de tari ce formeaza Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC) se vor reuni la Bonn, in perioada 9-11 aprilie, pentru a fixa un calendar de lucru pana la urmatorul summit asupra climatului, ce va avea loc in luna decembrie, la Cancun (Mexic).

“Reuniunea (de la Bonn) va fi cruciala pentru refacerea increderii in proces, pentru a demonstra ca acesta va fi deschis si transparent pe de o parte si eficient pe de alta parte”, a explicat secretarul executiv al UNFCCC, Yvo de Boer.

Acordul de la Copenhaga, semnat in ultima clipa de 20 de sefi de stat, are drept obiectiv limitarea cresterii temperaturii globale la doua grade Celsius, insa nu precizeaza si mijloacele prin care poate fi realizat.

O suta de tari au declarat, in mod oficial, ca sustin acest obiectiv, iar 75 dintre ele au anuntat ca isi asuma angajamentul de a reduce sau de a limita cresterea emisiilor lor de gaze cu efect de sera pana in 2020.

Chestiunea care pune probleme in prezent o reprezinta modul in care textul de doua pagini si jumatate, despre care tarile planetei doar au aflat dupa noaptea de negocieri de la Copenhaga, va fi integrat in cadrul negocierilor conduse de Natiunile Unite.

“Este complicat, insa, daca nu facem acest lucru, va fi si mai rau, pentru ca ar insemna ca exista un document sustinut de peste 100 de tari care pluteste fara a avea un statut precis”, a avertizat Brice Lalonde, ambasadorul Frantei pe problemele climatice.

Delegatii tarilor planetei vor mai avea ca sarcina sa stabileasca si in ce fel vor trebui sa se desfasoare negocierile pe viitor, intrucat discutiile supra climatului nu se vor mai putea rezuma doar la cele din cadrul ONU, asa ca va fi nevoie de organizarea unor noi reuniuni sub alte formate.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente