Aparatorii drepturilor animalelor: Nobelul pentru medicina din 2014 este un premiu „trist”

Ap?r?torii drepturilor animalelor: Nobelul pentru medicin? din 2014 este un premiu "trist"
Aparatorii drepturilor animalelor: Nobelul pentru medicina din 2014 este un premiu "trist"
Aparatorii drepturilor animalelor: Nobelul pentru medicina din 2014 este un premiu „trist”

Militantii pentru drepturile animalelor au criticat atribuirea premiului Nobel pentru medicina unui cuplu norvegian care isi realizeaza experimentele pe creierele unor soareci, dar care si-au aparat metodele utilizate.

Contactata de AFP, cercetatoarea May-Britt Moser, premiata cu Nobelul pentru medicina alaturi de sotul ei, Edvard Moser, si americano-britanicul John O’Keefe, a reamintit faptul ca ea respecta „reglementarile norvegiene”.

„Folosim aceleasi proceduri ca si pe oameni. Cand realizam o operatie, (soarecii, n.r.) sunt tratati ca niste oameni, intrucat ei primesc o anestezie si sunt bine tratati dupa acea interventie, pentru ca ei sa nu resimta nicio durere”, a detaliat cercetatoarea norvegiana.

Asociatia PETA nu vede aceste experimente in acelasi fel.

„Premierea unor oameni care au petrecut decenii intregi producand suferinte teribile unui numar urias de animale in timpul experimentelor este contrara valorilor de altfel progresiste ale premiului Nobel”, a adaugat aceasta organizatie intr-un comunicat.

„E ceva rau, pentru ca ei strapung craniul animalului, ii distrug creierul prin injectii toxice si apoi ii omoara, asa cum fac dintotdeauna laureatii Nobel”, afirma acelasi comunicat PETA.

„Este trist ca premiul Nobel promoveaza cercetari precum aceasta. Exista pe parcursul istoriei exemple de cercetari care au fost fara niciun dubiu utile, dar care raspundeau unor criterii etice”, a declarat o purtatoare de cuvant de la Alianta norvegiana pentru protectia animalelor, Live Kleveland.

Premiul Nobel pentru medicina, atribuit luni, a recompensat descoperirea „GPS-ului intern” din creier de catre trei oameni de stiinta, M. O’Keefe, pionier in acest domeniu in 1971, si May-Britt si Edvard Moser, care au completat cercetarile acestuia si au descoperit „celulele-retea” in 2005.

Aceste cercetari, care vizeaza simtul de orientare, ar putea stimula descoperirea unor noi tratamente contra maladiei Alzheimer, o boala care afecteaza inclusiv memoria spatiala.

Asociatia condusa de Live Kleveland a deplans faptul ca descoperirea premiata luni a necesitat experimente „foarte intruzive”, pe creierele unor soareci.

Dupa parerea ei, cercetatorii introduc instrumente in craniile animalelor, le distrug partial creierul si le cauzeaza frica si stres. Organizatia ei a incercat, in van, de mai multe ori sa initieze proceduri judiciare pentru a stopa aceste experimente.

„Credem ca in viitor experimentele de acest tip pe animale nu vor mai fi acceptate”, a adaugat ea.

Membra in tinerete in Liga pentru protectia animalelor, May-Britt Moser afirma ca ii trateaza pe cobai ca pe „animale de companie”. „Sunt eu insami o iubitoare de animale. In plus, custile noastre sunt mai mari decat normele existente si ei traiesc impreuna si au multe jucarii”, a explicat laureata Nobel pentru revista Teknisk Ukeblad, in 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *