Instanta a suspendat contractul care prevedea construirea unui aqua land in Parcul Tineretului

Instan?a a suspendat contractul care prevedea construirea unui aqua land în Parcul Tineretului
Instanta a suspendat contractul care prevedea construirea unui aqua land in Parcul Tineretului
Instanta a suspendat contractul care prevedea construirea unui aqua land in Parcul Tineretului

Contractul care prevedea construirea unui aqua land pe o suprafata de 53.000 de metri patrati din Parcul Tineretului a fost reziliat in instanta, astfel ca intregul teren ar putea fi transformat, din nou, in spatiu verde.

In luna martie, Asociatia Salvati Bucurestiul a anulat in instanta autorizatia de construire si planul de urbanism care stateau la baza proiectului, pe motiv ca erau ilegale si ar fi betonat spatiul verde, iar terenul a ramas in paragina. Primaria Capitalei a renuntat la acest proiect, cerand in instanta rezilierea contractului de parteneriat public-privat, incheiat in aprilie 2009, intre Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement, institutie in subordinea Primariei Capitalei si firma Blue Ciel, pentru construirea aqua parcului, potrivit hotnews.ro.

Terenul apartine Primariei Capitalei, este spatiu verde, iar potrivit unui proiect de hotarare de Consiliu General, acesta ar urma sa treaca in administrarea Consiliului Local Sector 4 pentru a fi amenajat ca parc. Si Parcurile Lumea Copiilor si Oraselul Copiilor sunt administrate de Consiliul Local Sector 4/Primaria Sector 4.

Proiectul a fost pus pe ordinea de zi la ultimele sedinte de Consiliu General, dar nu a fost aprobat din cauza certurilor dintre majoritatea PSD – PC – PP-DD – PMP si opozitie – PDL – PNL, iar pentru ca proiectul sa primeasca unda verde este nevoie de votul ambelor grupari.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la ultima sedinta de Consiliu General ca s-a cerut rezilierea contractului cu Blue Ciel deoarece firma nu s-a achitat de obligatiile din contract si nu a facut aqua parcul.

Contract de parteneriat public-privat

In aprilie 2009, ALPAB, institutie in subordinea Primariei Capitalei, a semnat un contract de parteneriat public-privat cu firma Blue Ciel, urmand ca aceasta sa construiasca pe terenul de 53.000 mp ce apartine municipalitatii un aqua parc. Cand informatia a fost facuta publica, mai multe persoane, printre care prefectul Capitalei la vremea respectiva si consilieri generali, au declarat ca asocierea dintre ALPAB si Bleu Ciel s-a facut fara aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Mai mult, societatea civila a cerut in mai multe randuri Primariei Capitalei sa renunte la acest contract si sa nu betoneze parcul.

Dupa acest scandal, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca a reziliat contractul, lucru care nu s-a intamplat. In mai 2011, cu cateva zile inainte de Pasti, firma care trebuia sa construiasca aqua landul Parcul Tineretului a inceput defrisarea celor 5 hectare de spatiu verde. Din cauza scandalului in presa, dupa ce au fost taiate cateva sute de arbori, defrisarile au fost oprite.

Proces

Asociatia Salvati Bucurestiul a deschis procesul de suspendare a Planului Urbanistic de Detaliu si a autorizatiei de construire a aqua landului pe 10 mai 2011. In noiembrie s-a obtinut suspendarea celor doua documente, iar in martie 2013 cele doua documente au fost anulate. Inca de la inceput, reprezentantii Asociatiei Salvati Bucurestiul au declarat ca Planul Urbanistic de Detaliu si autorizatia de construire sunt ilegale din mai multe motive, cele mai importante fiind schimbarea destinatiei spatiului verde prin constructii (restaurante, parcari etc.) si faptul ca acordul de mediu s-a emis cu conditia obtinerii avizului de defrisare, aviz pe care beneficiarul nu l-a obtinut pana in acest moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *