Viata marina, in pericol. PH-ul oceanelor a crescut cu 26% fata de epoca preindustriala

Viata marina, in pericol. PH-ul oceanelor a crescut cu 26% fata de epoca preindustriala
Viata marina, in pericol. PH-ul oceanelor a crescut cu 26% fata de epoca preindustriala

Ph-ul oceanelor a crescut in medie cu 26% in ultimii 200 de ani, absorbind peste un sfert din emisiile de CO2 rezultate din activitatile umane, iar fenomenul va continua, se arata intr-un raport publicat miercuri la Seul si preluat de AFP.

Circa 30 de cercetatori, autorizati de Conventia asupra diversitatii biologice (CDB), au trecut in revista sute de studii elaborate pe tema acestui fenomen pentru a redacta o sinteza, prezentata la Pyeongchang (Coreea de Sud), cu ocazia celei de-a 12-a reuniuni a CDB, conventie a ONU pentru protectia biodiversitatii.

Raportul subliniaza gravitatea fenomenului — care se desfasoara cu o viteza fara precedent—, diferitele sale consecinte si faptul ca el va continua in deceniile urmatoare. ‘In 50-100 de ani, emisiile de bioxid de carbon rezultate din activitatile umane vor mari inevitabil aciditatea oceanelor la niveluri care vor avea consecinte masive, cel mai adesea negative, asupra organismelor marine si a ecosistemelor, precum si a bunurilor si serviciilor pe care le furnizeaza’, arata oamenii de stiinta.

Unele cercetari au aratat, de exemplu, ca fertilizarea anumitor specii este extrem de sensibila la acidifierea oceanelor, altele fiind mai tolerante. Coralii, molustele si echinodermele (stele, castraveti, arici de mare) sunt foarte afectati de aceasta schimbare, care le reduce ritmul de crestere si rata de supravietuire. Unor alge si micro-alge, ca diferite tipuri de fitoplancton, le merge in schimb mai bine.

Raportul pune in evidenta impactul socio-economic vizibil deja in unele zone ale lumii: acvacultura din nord-vestul Statelor Unite sau cultura de stridii au de suferit. Si riscurile care planeaza asupra barierelor de corali din zonele tropicale constituie ‘o mare ingrijorare pentru ca mijloacele de subzistenta a circa 400 de milioane de oameni depind de aceste habitate’, mai spus cercetatorii.

Afirmand ca efectele acidifierii oceanice trebuie sa fie studiate in continuare, oamenii de stiinta subliniaza ca ‘numai reducerea emisiilor de CO2 va permite atenuarea acestei probleme’, incheie AFP.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,335FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente