Moleculele organice pe baza de carbon, care construiesc viata, ar putea fi prezente pe Marte, spun cercetatorii.

Cand cele doua sonde Viking ale NASA au luat mostre de sol martian in 1976, oamenii de stiinta de atunci nu au descoperit molecule de carbon.

Dar dupa ce Phoenix Mars Lander a descoperit percloratul ce continea clorina in zona „arctica” a Planetei Rosii, cercetatorii au decis sa studieze mai cu atentie problema.

Ei au calatorit pana in desertul Atacama din Chile, unde conditiile ar fi asemanatoare cu cele de pe Marte.

Dupa ce au amestecat solul cu perclorat si l-au incalzit, ei au descoperit ca gazele produse erau dioxid de carbon si urme de clormetan si diclormetan, la fel ca cele emise de reactile chimice la aterizarea sondelor Viking pe Marte.

Ei au mai descoperit ca reactiile chimice au distrus toate componentele organice din sol.

„Rezultatele noastre sugereaza ca in solul pe care au aterizat sondele Viking ar fi putut fi prezente elemente organice, dar si perclorat”, a declarat autorul studiului, Rafael Navarro-Gonzalez, de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic.

Percloratul este un ion alcatuit dintr-un atom de clor inconjurat de patru atomi de oxigen.

Cercetatorii avertizeaza insa ca este prea devreme pentru a trage concluzia ca pe Marte este sau a existat candva viata.

„Acum stim doar cum sa cautam dovezile”, a spus Chris McKay, de la centrul de cercetare Ames al NASA.

El a explicat ca elementele organice pot proveni fie de la surse biologice, fie de la surse non-biologice – multi meteoriti care au cazut pe Terra au materiale organice.

Cautarea materialelor organice pe Marte va fi unul dintre principalele scopuri ale misiunilor urmatoare pe Planeta Rosie. In 2011, NASA planuieste sa inceapa misiunea Mars Science Laboratory, cu roverul Curiosity ce va cauta materiale organice pe planeta.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here