Faceti-va datoria! Interziceti Cianura in minerit!

Peste 100 ONG-uri de mediu cer Comisarului Potocnik sa treaca la actiune

106 Organizatii Neguvernamentale (ONG) impreuna cu 10 laureati ai Premiului Right Livelihood1 solicita astazi domnului Janes Potocnik, Comisarul European pentru Mediu sa ia masuri in conformitate cu votul exprimat de Parlamentul European (PE). In 5 mai 2010, PE a votat pentru o interdictie totala privind utilizarea de cianura in minerit in Uniunea Europeana pana in 2011. Intr-o scrisoare deschisa a ONG-urilor si laureatilor se cere Comisarului Potocnik un amplu proces de consultare, transparent si echilibrat atunci cand Comisia va incepe sa lucreze la punerea in aplicare a rezolutiei PE.

Mai multi membri ai Parlamentului European (MPE) in frunte cu domnul Janos Ader, au cerut oficial in aprilie 2011 printr-o rezolutie interzicerea generala  a utlilizarii cianurii in minierit in UE pana in 2011. Aceasta initiativa a venit ca urmare a unei cereri crescande din partea societatii civile europene pentru interzicerea cianurii. Rezolutia a fost adoptata la 5 mai 2010, cu 488 de voturi pentru, 48 voturi impotriva si 57 de abtineri, deoarece o interdictie totala „este singura cale sigura de a proteja resursele noastre de apa si ecosistemele impotriva poluarii cu cianura din activitatile miniere”2. Aceasta rezolutie a PE indeamna la dezvoltarea si aplicarea de tehnologii de exploatare sigure si in special Fara Cianura. Totodata cere Comisiei si statelor membre „sa nu sprijine, direct sau indirect, nici un proiect de exploatare miniera din UE care implica tehnologie cu cianura, pana cand interdictia totala va fi aplicabila si sa nu sprijine astfel de proiecte in tari din afara spatiului UE”. Rezolutia care a fost sarbatorita de catre societatea civila si PE ca un mare pas inainte, se confrunta totusi cu opozitia indarjita a Comisarului UE pentru mediu, care in timp ce apara interesele industriei miniere de metale pretioase, respinge procedura de implementare a rezolutiei si semnalele din partea societatii civile.

Scrisoarea deschisa3 de astazi vine asadar ca raspuns la atitudinea si argumentele partinitoare ale Comisarului pentru mediu. Prin aceasta scrisoare deschisa 106 ONG-uri din UE cer interdictia generala a utilizarii de cianura in minerit in UE pana in 2011 (P7_TA (2010) 0145). Dintre ONG-urile semnatare 10 sunt din Romania iar restul din Grecia, Macedonia, Albania, Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Germania, Suedia, Marea Britanie si Danemarca. De asemenea, printre semnatari sunt asociatii de pe alte continente, din Argentina, Peru, SUA, precum si Greenpeace Africa, care sustin ca tarile lor ar putea beneficia de pe urma interdictiei cianurii in minerit din UE. Nu in ultimul rand, scrisoarea poarta semnaturile a 10 laureati ai Premiului Right Livelihood. Scrisoarea deschisa cu lista completa a semnatarilor: http://www.ngo.ro/date/17ef04f0530a65b2f4e73d9a4b5d99ea/OL_Potocnik_116NGO_cyanide.pdf

„Numarul mare, diversitatea geografica si calitatea semnatarilor evidentieaza  in mod clar un sprijin amplu pentru interdictia generala privind utilizarea cianurii in tehnologii de exploatare miniera in UE pana in 2011. Speranta mea este ca scrisoarea noastra va reaminti domnului Potocnik de datoria sa fata de rezolutia Parlamentului European si va incepe in cele din urma sa actioneze in consecinta. Aceasta este o problema serioasa pentru noi toti, care cunoastem adevaratul cost al exploatarilor pe baza de cianura”, comenteaza Eugen David, presedintele Alburnus Maior, care este un semnatar al scrisorii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente