Australia: Cainii dingo sunt in pragul disparitiei

Australia: Câinii dingo sunt în pragul dispari?iei
Australia: Cainii dingo sunt in pragul disparitiei
Australia: Cainii dingo sunt in pragul disparitiei

Cainii dingo populeaza de mii de ani campiile australiene, insa aceasta subspecie de lup, animal emblematic al Australiei, ar putea disparea din cauza incrucisarilor cu caini salbatici sau domestici.

‘Chiar daca seamana cu un caine… este un animal salbatic’, spune Amanda McDowell, presedinta Asociatiei pentru protejarea cainelui dingo australian. Animalul descinde din lup si a ajuns in Australia acum circa 3.500 de ani, dupa cum arata fosilele gasite. Astazi insa este amenintat de disparitie: aproximativ 90% din animalele despre care se crede ca sunt dingo sunt de fapt rezultatul incrucisarilor cu caini domestici sau salbatici.

‘Sunt in pragul disparitiei. Cei mai multi cred ca tara este plina de dingo, insa animalele sunt de fapt caini hibrizi, nu dingo puri’, adauga McDowell.

Un dingo incrucisat cu un caine nu este totusi caine: ‘Nu sunt bune animale domestice, nu sunt afectuosi cu copiii si nici blanzi cu alte animale. Sunt vanatori’, mai spune ea.

Hibridarea cainilor dingo a inceput odata cu sosirea cainilor domestici cu colonistii, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, spune Mike Letnic, biolog la Universitatea New South Wales. In ultimele decenii ea s-a accelerat, in conditiile extinderii habitatului uman si al culturilor, indeosebi in sud-estul Australiei. Colonii de dingo puri se mai gasesc in desertul din centrul tarii.

‘Adevaratii’ dingo, apropiati de lup, nu latra si se reproduc doar o data pe an. Pastrarea integritatii patrimoniului genetic al cainelui dingo contribuie la mentinerea echilibrului ecologic din Australia, arata aparatorii mediului. Este o veriga cheie a ecosistemului: cel mai mare pradator australian vaneaza pisici, vulpi si capre, animale aduse de colonistii europeni si al caror numar este astfel controlat. Pentru pastrarea rasei s-au infiintat crescatorii, de unde puii de dingo sunt dusi in parcuri naturale, incheie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *