Bani UE nefolositi pentru curatarea ruinelor de la fabricile comuniste

Sfantu Gheorghe este singura localitate din Romania care a solicitat fonduri de la Uniunea Europeana pentru reabilitarea solurilor contaminate, dupa aproape doi ani de la lansarea ghidului de finantare. Un fond de 200 de milioane de euro, bani europeni, sta necheltuit, desi ar putea fi folosit pentru curatarea fostelor platforme industriale.Terenurile contaminate

Fiecare stat membru al Uniunii Europene isi gospodareste terenurile contaminate conform legislatiei nationale.

In Romania, legea prevede ca siturile poluate sa fie evaluate prin studii platite de titularii acestor terenuri. Pentru studiile necesare si pentru implementarea efectiva a lucrarilor de ecologizare a vechilor terenuri industriale pot fi accesate, din aprilie 2008, fonduri europene in valoare de 200 de milioane de euro, prin intermediul masurii „Reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati” din Programul Operational Regional.

Proiectele pot fi depuse insa doar de autoritati administrative publice locale, ce au in proprietate terenurile pe care se va face ulterior reabilitarea.

Inca e timp pentru a lua finantare

Potrivit ghidului de finantare, refacerea zonelor industriale favorizeaza protejarea mediului. In acelasi timp, activitatile desfasurate in acest sens reprezinta un avantaj pentru atragerea noilor investitii, in conditiile in care terenurile respective dispun de o infrastructura ce trebuie imbunatatita si nu total reinnoita. Dosarele autoritatilor locale pot fi depuse pana la epuizarea fondurilor alocate in acest sens.

Primaria din Sfantu Gheorghe este singura autoritate administrativa locala din tara ce a realizat, dupa aproape doi ani de la lansarea ghidului de finantare a solicitantilor, un proiect pentru finantarea activitatii de reabilitare a siturilor industriale poluate. Dosarul a fost depus recent la la Agentia de Dezvoltare a Regiunii (ADR) 7 Centru, ce cuprinde judetele Brasov, Sibiu, Alba, Mures, Harghita si Covasna.

Potrivit oficialilor ADR Centru, la nivelul intregii regiuni sunt disponibile fonduri structurale de peste 25 de milioane de euro pentru activitati de reabilitare a siturilor industriale. Referitor la singurul proiect depus, viceprimarul orasului Sfantu Gheorghe, Sztakics Eva, a spus ca vor fi reabilitate terenurile din zona Campul Frumos, aflata la marginea orasului, cu o suprafata de 36 de hectare, pe care a functionat o unitate agroindustriala.

„Din analizele pe care le-am facut a reiesit ca, din cauza pesticidelor folosite pe vremuri, solul a fost poluat. Mai mult, acolo exista si multe constructii aflate in paragina. Terenul l-am cumparat in 2007, cu 5,5 milioane de lei, iar acum vrem sa dezvoltam acolo un parc industrial”, a adaugat Sztakics Eva.

Parc de afaceri in loc de ruine

Proiectul intocmit de administratia locala din Sfantu Gheorghe este, potrivit directorului ADR Centru, Simon Cretu, singurul din tara depus pe acest domeniu. Lipsa proiectelor este justificata de acelasi director prin complexitatea proiectelor si prin faptul ca autoritatile se confrunta cu probleme legate de proprietatea siturilor sau de fondurile insuficiente in comparatie cu costurile mari ce rezulta din cheltuielile necesare pentru curatarea fostelor fabrici poluante si transformarea lor in investitii profitabile.

Proiectele de reabilitare a siturilor trebuie sa se desfasoare in doua etape. Prima etapa are ca scop decontaminarea terenurilor siturilor industriale poluate, preluarea si depozitarea substantelor toxice si periculoase, precum si imbunatatirea calitatii terenurilor decontaminate, demolarea cladirilor, planarea terenului, inclusiv ambalarea si transportul deseurilor.

In cea de-a doua etapa, proiectul trebuie sa pregateasca situl pentru noi activitati prin construirea, modernizarea sau extinderea cladirilor si a infrastructurii rutiere si feroviare, extinderea utilitatilor de baza si dotarea noilor constructii cu echipamente.

Scopul celei de-a doua etape este de a atrage investitii, de a revigora si dezvolta economiile locale si regionale. Valoarea totala a unui proiect trebuie sa fie cuprinsa intre 400.000 de euro si maximum 20 de milioane de euro. Contributia proprie a beneficiarului este de minimum 2% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru prima etapa si cel putin 50% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru a doua etapa.

Ministerul Mediului ignora si inventarierea siturilor poluate

Mihaela Petcu, director general al Directiei Implementare Politici de Mediu din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, spune ca in prezent nu se stie ce suprafata totala de situri contaminate exista pe teritoriul Romaniei.

„Ai nevoie de studii serioase ca sa afli datele acestea. Noi avem o lista cu inventarierea siturilor contaminate, adica stim cate sunt, unde sunt si cum au fost poluate, dar nu le-am masurat”, spune Petcu. Chiar si asa, potrivit ei, lista nu poate fi facuta public pentru ca nu a fost aprobata inca de guvern din cauza unor blocaje administrative la nivelul Ministerului Mediului. Problema nu e noua, avand in vedere ca Romania nu a inventariat de atatia ani nici suprafetele defrisate din tara si nici zonele de protectie avifaunistica pentru care am ajuns in fata Curtii Europene de Justitie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *