BEI: Proiectele romanesti pentru energie regenerabila sunt riscante

Proiecte eoliene

Proiectele de productie a energiei din surse regenerabile din Romania prezinta multe riscuri in ceea ce priveste respectarea prevederilor legate de impactul asupra mediului sau din cauza exproprierilor ori avizelor, sustine Banca Europeana de Investitii (BEI). Din aceste motive, banca nu a acceptat sa finanteze decat un singur proiect in acest sector, a declarat consilierul economic din cadrul Departamentului pentru Eficienta Energetica si Regenerabila al BEI, Eugene Howard.

„Marea problema a proiectelor pe care le primim pentru a le finanta din Romania este legata de impactul acestora asupra mediului. Problema este atat la nivelul autoritatilor, legislatiei, cat si in ceea ce priveste realizatorii proiectelor. De obicei, daca intr-un act normativ european exista o mica exceptie in aceea ce priveste respectarea normelor generale de mediu, partea romana se agata de acel aspect, care ar fi de fapt ultimul lucru la care se poate apela”, a declarat, pentru Agerpres, Eugene Howard.
BEI a acceptat sa finanteze un singur proiect, cel al parcului eolian de 350 MW de la Fantanele, din Dobrogea, in valoare de 644 milioane euro. Imprumutul, de 200 milioane euro, a fost aprobat in 24 octombrie 2009, in board-ul BEI, dar nu a fost inca semnat, a spus Eugene Howard.

Incertitudini privind proprietarii terenurilor

De asemenea, oficialul BEI a mentionat problema exproprierilor sau a avizelor. „Proiectele pot fi aprobate, dar terenurile pe care sunt construite noile capacitati sunt revendicate apoi de mostenitori. Avizele necesare pot fi obtinute, dar pot la fel de bine sa fie contestate ulterior. De aceea sunt multe incertitudini legate de proiecte. Riscul este foarte ridicat atat pentru dezvoltatori, cat si pentru BEI”, a afirmat Eugene Howard.

Reprezentantul BEI a recomandat autoritatilor din Romania sa finalizeze un sistem de reglementari clar, stabil pe termen lung, care sa permita finantarea proiectelor din domeniul energiei regenerabile.

In Romania, exista cereri de racordare la retea pentru proiecte eoliene care insemeaza 31.000 MW, de peste zece ori mai mult decat poate suporta reteaua. Din aceasta capacitate, peste 5.300 MW au avize tehnice de racordare la retea si alti 4.336 MW sunt intr-o etapa si mai avansata, avand contracte de racordare.

Pe de alta parte, proiectele care sunt aproape gata de ridicat, care detin si autorizatii de infiintare pentru centrale eoliene, se ridica in total la 1.141,5 MW, potrivit datelor trasmise EVZ de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *