Germania castiga in detrimentul Spaniei contractul de reciclare a gunoaielor din Napoli

0
468
Germania castiga in detrimentul Spaniei contractul de reciclare a gunoaielor din Napoli
Germania castiga in detrimentul Spaniei contractul de reciclare a gunoaielor din Napoli

Germania a obtinut un contract in valoare de 30 de milioane de euro pentru a recicla gunoaiele acumulate in provincia Napoli (sudul Italiei), lasand astfel Spania in afara acordului.

Este ceea ce a anuntat Francesco Cirrincione, intermediar din partea Spaniei pentru compania Markab Consulting, care se ocupa de reciclarea si transportarea gunoaielor urbane si industriale si care va gestiona transferul deseurilor de la Napoli, informeaza marti ziarul La Razon.
Cirrincione a deplans faptul ca „Spania a pierdut o astfel de oportunitate” si a asigurat ca desi numeroase firme spaniole si-au exprimat disponibilitatea de a se ocupa de reciclarea gunoaielor, organismele spaniole autonome nu au facilitat procedurile pentru a se ajunge la un acord favorabil.
In fata unei afaceri, care presupunea ajungerea la un acord de catre firmele specializate in reciclare, de transportori si de portul spaniol de destinatie, nici Junta din Andaluzia nici Generalitat de Catalonia nu si-au dat sprijinul pentru a se incheia contractul care a fost obtinut in final de Germania.
„Nimeni nu a spus ca nu, dar nici ca da”, a explicat Cirrincione, care a amintit ca in criza anterioara a gunoaielor din 2008, Germania a acceptat deja sa trateze deseurile care se acumulau pe strazile din Napoli si care se transportau cu trenul pana la incineratoarele si instalatiile de reciclare a reziduurilor.
Stirea ca Italia studiaza posibilitatea de a transporta pe cale maritima gunoaiele ce nu puteau fi tratate in Spania a aparut la 16 noiembrie, iar doua zile mai tarziu s-a aflat si despre disponibilitatea unei firme andaluze de a primi deseurile, fara insa alte detalii.
Din septembrie, Napoli este coplesit de prezenta a tone de gunoaie care zac fara sa fie stranse pe strazile sale, iar in aceste luni, orasul s-a confruntat cu episoade de violenta si confruntari intre vecini care se opun redeschiderii gropii de gunoi si se ciocnesc cu fortele de ordine.
Vinerea trecuta guvernul italian a aprobat un decret de lege cu o serie de masuri pentru a face fata crizei si care, intre altele, prevede destinarea a 150 de milione de euro pentru a coordona si gestiona gunoaiele.
Problema este ca la Napoli functioneaza o singura groapa de gunoi in localitatea Chiaiano, cu capacitate de a trata circa 600 de tone pe zi de reziduuri, jumatate din ceea ce provincia produce zilnic.
Fortele de ordine si anchetatorii au sustinut ca in spatele acestei probleme a gunoaielor si a protestelor cetatenilor s-ar afla Camorra, mafia napolitana care nu vrea sa piarda marea afacere a reciclarii ilegale a deseurilor. O echipa de experti ai Comisiei Europene (CE), in frunte cu titularul directiei general a Mediului Inconjurator, Pia Bucella, s-a deplasat la Napoli pentru a studia situatia.
Pe de alta parte, consilierul pentru Igiena al Primariei din Napoli, Paolo Giacomelli, a calificat drept „foarte grava” situatia din oras, unde s-au acumulat 2.550 de tone de gunoaie, in timp ce potrivit mass-media in intreaga provincie exista peste 10.000 de tone ramase neridicate. In 2008, guvernul lui Silvio Berlusconi a infruntat problema gunoaielor din regiune prin deschiderea de noi gropi de gunoaie si trimiterea armatei pentru a curata strazile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.