Natura si beneficiile ei psihologice

Natura si beneficiile ei psihologice

De ce ne simtim atat de impliniti in mijlocul naturii, atat de liberi? Ar putea avea legatura cu evolutia noastra ca specie care a avut natura drept casa. Si cum nicaieri nu-i mai bine ca acasa, iata de unde si starea noastra de bine in mediile naturale.

Efectul unei plimbari in natura asupra functiilor cognitive, imbunatateste memoria de scurta durata cu 20%. Dupa un test de memorie, jumatate dintre participanti au fost pusi sa se plimbe in natura, iar cealalta jumatate prin oras. Dupa plimbare, participantii au fost retestati si s-au obtinut aceste rezultate. De asemenea s-a demostrat ca simpla privire a unor peisaje din natura are efect restaurativ asupra functiilor cognitive. Rezultatul testului a aratat ca subiectii care s-au plimbat prin natura au performante mai bune la testul de memorie; acestia nu au avut de analizat atat de multi stimuli ca si cei care se plimbau in oras si care se confruntau cu zgomote, masini, aglomeratie etc.

Cei care s-au plimbat prin natura nu au fost nevoiti sa-si foloseasca atentia directionata, lasand mintea sa se odihneasca in acest cadru natural. Mediul natural ajuta la relaxarea mentala si la revenirea la functionarea cognitiva optima. Asadar, cea mai buna metoda de a va ‘reincarca bateriile’ este de e iesi la o plimbare in aer liber.

Vacantele au rol de recuperare in urma stresului. De aceea, sunt recomandate vacantele in aer liber, deoarece, din punct de vedere psihologic, peisajele frumoase ne ajuta sa uitam de mediile stresante, sa ne eliberam de probleme si sa ne reconectam cu natura.

Evadarea in natura este asociata de cele mai multe ori cu practicarea sporturilor. Exercitiul fizic imbunatateste functionarea cognitiva prin cresterea cantitatii de oxigen in creier, implicit sporind functionarea neuronilor, supravietuirea si rezitenta lor la deteriorare si stres. Nivelele crescute de stres provoaca dificultati emotionale, probleme de sanatate, performante scazute, frecventa crescuta la accidentare. Contactul cu natura ne ajuta sa restabilim echilibrul prin scaderea oboselii mentale si dobandirea de claritate, a unei stari de bine psihologic. Pacientii se recupereaza mai rapid in amplasamente naturale decat in cele artificiale. Activitatile in natura cresc increderea in sine, stima de sine, abilitatea de a lupta impotriva stresului.

Ana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *