Biberoanele din plastic ar putea fi toxice: Danemarca, trei state americane si Canada au interzis folosirea compusului chimic BPA in produsele pentru copii

Biberoanele din plastic ar putea fi toxice pentru copii. Comunitatea stiintifica din intreaga lume se afla in mijlocul unei controverse privitoare la prezenta substantei Bisfenol A (BPA) in materialul din care sunt facute majoritatea produselor din plastic. Danemarca, trei state americane si Canada au interzis prin lege folosirea compusului chimic in fabricarea biberoanelor. Dezbateri similare se desfasoara in aproape toate statele Uniunii Europene, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca va organiza un summit, in toamna acestui an, pentru a analiza datele referitoare la BPA.biberoane toxice

Cercetatorii sustin ca substanta poate provoca boli cardiace, cancer la san, obezitate, hiperactivitate, precum si alte afectiuni, informatii respinse insa de companiile din industria materialelor plastice.

Oamenii de stiinta britanici au facut apel la guvernul de la Londra sa urmeze exemplul Danemarcei si sa interzica folosirea substantei chimice BPA in fabricarea biberoanelor pentru bebelusi. Reactia cercetatorilor vine ca raspuns la refuzul guvernului de a se pronunta cu privire la un „produs chimic controversat”, folosit pe scara larga in fabricarea biberoane, in ciuda faptului ca acesta a fost interzis in alte state, noteaza cotidianul britanic The Independent.

Danemarca a fost prima tara europeana care a interzis utilizarea bisfenolului A (BPA) in realizarea recipientelor alimentare pentru copii. In mai 2009, parlamentul danez a adoptat o rezolutie care sa interzica utilizarea substantei in biberoane, rezolutie ce a intrat in vigoare in martie 2010. Decizia a fost luata dupa ce o serie de cercetari au confirmat faptul ca substanta chimica poate intarzia dezvoltarea cerebrala si poate cauza grave probleme de sanatate.

In Belgia, luna trecuta a fost propus un proiect de lege care se afla in Parlament si vizeaza interzicerea folosirii BPA in recipientele alimentare din plastic. In Franta, Senatul a votat in unanimitate, in urma cu o luna, eliminarea acestui compus chimic din plasticul folosit la fabricarea biberoanelor.

Majoritatea marilor producatori au inceput deja sa scoata biberoane fara BPA, dar o ancheta realizata de cotidianul britanic The Independent a aratat ca principalii comercianti de produse pentru bebelusi din Marea Britanie continua sa vanda biberoane care contin acest produs chimic. Guvernul britanic se fereste sa interzica prin lege substanta respectiva si sustine ca BPA nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea publica. Anuntul vine in contextul in care Canada si trei state americane au interzis deja substanta chimica in produsele pentru bebelusi, iar senatul francez a sustinut o interdictie temporara.

BPA, care este folosit in industria materialelor plastice pentru a face produsele mai rezistente, provoaca disfunctii hormonale, sustin cercetatorii. Potrivit acestora, substanta poate provoca boli cardiace, cancer la san, obezitate, hiperactivitate, precum si alte afectiuni. Tot mai multe studii sugereaza ca in special copiii sunt expusi la cele mai mari riscuri, chiar si cand este vorba despre doze foarte mici de BPA. Companiile din industria materialelor plastice au respins, insa, acuzatiile si au facut la randul lor cercetari prin care demonstreaza ca substanta nu este periculoasa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a adoptat o pozitie clara in legatura cu acest subiect, dar in toamna acestui an va organiza o reuniune a expertilor, in Canada, pe tema controversei generate de Bisfenol A.

In contextul in care biberoanele ar putea fi responsabile pentru tulburari de pubertate si ar putea avea un impact semnificativ asupra sanatatii, Statele Unite ale Americii au decis sa aloce in cursul urmatoarelor 18 luni 30 de milioane de dolari pentru a studia efectele BPA asupra sanatatii si a asupra mediului, noteaza Maxisciences.com.

In luna martie, Departamentul de Sanatate al Statelor Unite a lansat o campanie de informare prin care ii avizeaza pe parinti despre cum pot evita expunerea copiilor la Bisfenol A, transmite publicatia Business Week. Printre sfaturi se numara cele de mai jos:
– nu folositi pahare sau biberoane care au zgarieturi
– nu turnati apa fierbinte sau clocotita in biberoane care contin BPA
– nu introduceti in cuptorul cu microunde produse care pot contine BPA
– folositi biberoane care sunt etichetate BPA-free

Autoritatea europeana pentru siguranta alimentara (EFSA) recomanda limitarea BPA la o cantitate de 50 de micrograme per kilogram corp pe zi, urmand exemplul autoritatilor sanitare americane.

Bisfenolul A este un compus chimic utilizat in fabricarea policarbonatului, care intareste plasticul astfel incat poate fi transformat in recipiente termorezistente. Substanta intra in componenta biberoanelor, a caserolelor pentru mancare si a pet-urilor. Aproximativ 3 milioane de tone de BPA sunt produse anual in lume.

UPDATE: Un cititor ne-a semnalat ca exista produse etichetate BPA Free, produse in Marea Britanie. Iata mesajul trimis de Marcel Olaru: „Sunt un cititor al Hotnews.ro si father of ONE si vreau sa fac o mica mentiune. De mai mult timp sunt unii fabricanti care au etichete pe produse BPA Free si culmea din intamplare sunt produse chiar in UK de unde vine studiul”.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *