Guvernul aloca peste 4 milioane de lei pentru conservarea speciilor de animale aflate in pericol de disparitie. Detinatorii de bovine „Sura de stepa” sau de ovine „Merinos” trebuie sa se asocieze pentru a accesa acesti bani.bivolii Romania

Conservarea si utilizarea speciilor de animale aflate in pericol de disparitie fac parte dintr-un program ce va beneficia anul acesta de o finantare de peste 4 milioane de lei. Aceste fonduri vor fi asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pe anul 2009. Potrivit lui Viorel Git, consilier la Directia de Zootehnie din cadrul MAPDR, suma de peste 4 milioane de lei va fi alocata pentru conservarea raselor de animale cu efective scazute numeric.

In cazul bovinelor, rasa „Sura de stepa”, cu un efectiv de aproximativ de 40 de capete sau bubalinele cu o populatie de doar 200 de capete intra sub incidenta acestei masuri. In ceea ce priveste ovinele, rasele „Merinos” trebuie luate in calcul. „Rasele de ovine pentru lana trebuie protejate avand in vedere ca lana nu mai are cautare, fapt pentru care efectivul lor s-a diminuat”, a precizat Viorel Git. Rasele „Mangalita” si „Bazna” in cazul porcinelor trebuie, de asemenea, protejate. Printre speciile de pesti aflate in pericol de disparitie se numara crapul de Dunare, pastruga, morunul, salaul, stiuca sau linul.

Platile, cel tarziu in decembrie

Detinatorii de rase cu efectiv scazut din punct de vedere numeric vor trebui sa se asocieze pentru a putea beneficia de aceste fonduri. Asociatiile vor trebui ca, ulterior, sa realizeze proiecte de conservare pe care sa le depuna la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.

Daca proiectele se vor dovedi eligibile, atunci reprezentantii asociatiilor vor beneficia de fonduri de la stat necesare pentru conservarea acestor specii de animale in pericol de disparitie sau vulnerabile. Potrivit lui Viorel Git, platile ar urma sa se faca cel tarziu in luna decembrie a acestui an.

Distribuirea fondurilor

Suma de 4,2 milioane de lei este repartizata astfel:
– Pentru bovine – aproape 200.000 de lei.
– Pentru ovine si caprine – peste 1.800.000 de lei
– Pentru suine – aproape 250.000 de lei
– Pentru animale de blana – peste 25.000 de lei
– Pentru viermi de matase – 150.000 de lei
– Pentru albine – aproape 50.000 de lei
– Pentru pasari – peste 1.500.000 de lei
– Pentru pesti – peste 170.000 de lei.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here