Bulgarii mizeaza pe biomasa gazificata pentru independenta energetica

Bulgarii mizeaza pe biomasa gazificata pentru independenta energetica

Bulgarii mizeaza pe biomasa gazificata pentru independenta energetica

Pentru a reduce puternica dependenta a Bulgariei de importul de energie, langa Stroevo, in provincia Plovdiv, se construieste o centrala de referinta care transforma biomasa in energie si functioneaza pe baza tehnologiei motoarelor cu gaz Jenbacher de la GE

Centrala din Karlovo, Bulgaria, cu o capacitate de 5 megawati (MW) va folosi trei motoare Jenbacher robuste, cu consum flexibil de combustibil si eficienta ridicata de la GE—un motor J612 si doua J620—pe baza de gaz de sinteza provenit din paie si talas, urmand sa produca suficienta energie pentru a aproviziona 2.000 de gospodarii.

De regula, gazificarea eficienta a acestor deseuri de lemn este greu de realizat, insa integrarea solida a tehnologiei de gazificare a biomasei de la EQTEC Iberia cu motoare cu gaz de la GE va asigura performante ridicate privind emisiile, eficienta si economiile, sustine reprezentantii GE.

Centrala urmeaza sa fie finalizata la sfarsitul anului 2014, fiind construita de EQTEC Iberia, parte a concernului spaniol Ebioss Energy AD (MAB: EBI).

Cea mai recenta completare a strategiei Ebioss se refera la aplicarea tehnologiei sale de centrale de cogenerare integrate cu gazificarea biomasei (IBGPP) in Europa pentru a ajuta tarile din regiune sa isi reduca dependenta de importul de energie din strainatate si sa imbunatateasca procentul energiei obtinute din surse regenerabile. Bulgaria isi propune ca pana in anul 2020, 16% din necesarul energetic sa provina din surse regenerabile nationale, insa in prezent, peste 70% din energie se obtine din petrol si gaze de import.


Luis Sanchez CEO, EBIOSS spune: „Am dezvoltat o centrala IBGPP care atinge o eficienta energetica mult mai mare decat tehnologiile termice folosite in mod traditional intr-o centrala de asemenea dimensiuni. De exemplu, o centrala tipica bazata pe cicluri termice Rankine care transforma biomasa in energie electrica asigura o eficienta electrica de 18% – 20% fata de folosirea motoarelor cu gaz de la GE care asigura o eficienta electrica de aproximativ 28% si o eficienta totala de cogenerare de aproape 70%. Acest lucru ne va permite sa instalam in mod economic tehnologia IBGPP alaturi de GE in alte localitati din Bulgaria si in alte tari pentru a le ajuta sa se bucure de o mai mare independenta energetica si de diversificarea combustibilului.”

Atractivitatea gazului de sinteza se datoreaza faptului ca este un combustibil care se poate regenera in mod continuu si permite producerea economica a energiei la fata locului, chiar la punctul de consum, reducand pierderile inerente transportului energiei electrice. Acesta contribuie si la solutionarea problemei de evacuare a deseurilor prin transformarea deseurilor organice in combustibil. Cu ajutorul tehnologiei de gazificare de la EQTEC, aburul si apa calda pot fi generate fara o scadere a energiei obtinute, prin urmare eficienta totala a centralei va fi mult mai ridicata atunci cand centrala este folosita pentru termoficare sau alte aplicatii de cogenerare, pe langa productia de energie.

„De regula, gazul de sinteza nu se foloseste drept combustibil in astfel de centrale, reprezentand o solutie inovatoare la problemele de energie cu care se confrunta Bulgaria si multe alte tari; totusi, este greu sa dezvolti o structura de gazificare integrata care sa produca gaz de sinteza fara impuritati ce pot imbacsi motoarele. Tehnologiile care urmeaza sa fie integrate trebuie alese cu mare atentie, iar centrala din Karlovo dispune de tehnologie de gazificare de la EQTEC care produce gaz de sinteza curat” a declarat Leon van Vurren, Director Vanzari Globale, motoare cu gaz Jenbacher pentru divizia GE Distributed Power. „In acelasi timp, GE ofera o tehnologie consacrata, potrivita acestui tip de aplicatie –motorul cu gaz Jenbacher, renumit pentru consumul flexibil de combustibil si robustete, calitati care ii permit sa functioneze chiar si cu combustibili neconventionali sub forma de gaz.”

Aceasta nu este prima colaborare dintre EQTEC si GE. Companiile au inceput sa lucreze impreuna in 2008 la o centrala de cogenerare din Spania, pentru distileria de alcool a companiei MOSTOS, VINOS Y ALCOHOLES, SA (MOVIALSA) din Campo de Criptana, regiunea La Mancha.

Centrala este alimentata prin gazificarea materialelor reziduale provenite din procesul de productie a uleiului de masline. Aceasta foloseste trei motoare Jenbacher J620 care produc in total 5,9 MW de energie electrica, 5.600 Kg/ora abur saturat la 6 bari si 159 m3/ora apa calda la 90°C, folosite in distilerie. Impreuna, ele asigura o eficienta generala a centralei de 63,8%.

Motoarele Jenbacher J612 si J620 de la GE care functioneaza pe baza de gaz de sinteza obtinut din biomasa regenerabila fac parte din portofoliul ecomagination al GE. Pentru a putea fi incluse in portofoliul ecomagination, produsele si serviciile trebuie sa demonstreze ca aduc un plus de valoare economica si performanta de mediu sporita. Ecomagination este angajamentul GE de a promova solutii inovatoare care maximizeaza resursele si eficientele si ajuta lumea sa functioneze mai bine. In total, linia de produse a motoarelor cu gaz Jenbacher de la GE are instalate aproape 100 de unitati care functioneaza pe baza de gaz de sinteza din deseuri si biomasa, cu o capacitate electrica de aproximativ 100 MW.4 Apr 2014 - Sursa: Income MagazineArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016