Campania ”Europa Fara Fracturare”

Campania ”Europa Fara Fracturare”

Campania ”Europa Fara Fracturare”

Reteaua Euro –Magreb, formata din comunitati, grupuri si ONG-uri din UE care care se opun exploatarii salbatice a resurselor neconventionale de gaze, intentioneaza sa ia parte la dezbaterea din campania electorala pentru alegerile parlamentare europene, cu o campanie intitulata “Europa Fara Fracturare”, la care s-au alaturat si grupurile, ONG-urile si comunitatile din Romania, ingrijorate de impactul negativ al exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

In ultimii trei ani, Parlamentul European a dezbatut in mare masura tema gazului de sist. Desi Parlamentul a propus ca directiva privind evaluarea obligatorie a impactului asupra mediului sa fie extinsa si la explorarea si productia acestui combustibil fosil neconventional, Comisia Europeana a refuzat implementarea hotararii Parlamentului si a preferat sa transforme o propunere votata cu o larga majoritate intr-o simpla recomandare, fara valoare legislativa.

Astazi, problema gazelor de sist este un subiect ce ingrijoreaza cetatenii din intreaga Uniune Europeana, dezbaterea fiind una subminata de graba cu care se dau acorduri pentru explorare, exploatare, precum in Romania. De asemenea, in Regatul Unit al Marii Britanii si in Romania manifestatiile cetatenilor care s-au opus acestei activitati nocive sunt reprimate, uneori violent.

La toate nivelurile politice, lobby-ul desfasurat de catre investitorii din industria de petrol si gaze nu a fost niciodata mai intens, in scopul de a abroga orice reglementari care le complica activitatea.

Subiectul gazelor de sist este evitat de clasa politica actuala in campania pentru alegerile Europarlamentare, iar societatea civila trage un semnal de alarma fata de efectele fracturarii hidraulice dovedite deja in SUA fara umbra de indoiala si reflectate in studii stiintifice recunoscute la nivel mondial.


Societatea civila atrage atentia si asupra noilor acorduri ce se negociaza in secret intre SUA si UE, respectiv intre Canada si UE, care au fost create special pentru a oferi companiilor ceea ce isi doresc, adica eliminarea oricaror cerinte de protectie sociala, a consumatorilor si a mediului, si a sanctiunilor aplicate pentru orice incalcari ale acestor drepturi.

Viitorul Parlament European are nevoie de deputati europeni, care vor lupta pentru interesul public, independent de orice interese corporatiste, deputati care sa ia pozitie in favoarea cetatenilor si pentru democratie, impotriva influentei excesive a lobby-ului care sprijina bancile si marile corporatii, eurodeputati care sa sustina un moratoriu asupra fracturarii hidraulice de mare volum si care sa se opuna tentativelor din partea companiilor de petrol si gaze de a pune in pericol sau sub semnul intrebarii legislatia noastra de mediu.

Facem apel la toti candidatii pentru Parlamentul European:

– Sa-si exprime in mod public opozitia fata de extractia combustibililor fosili neconventionali si fata de fracturarea hidraulica;
– Sa sustina angajarea Europei intr-o tranzitie energetica reala spre energiile nepoluante si regenerabile;
– Sa respinga acordurile comerciale si de investitii in curs de negociere, precum si orice clauze care dau drepturi superioare investitorilor;
– Sa poarte insigna “Europa Fara Fracturare” pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

In acest scop vom contacta fiecare candidat in parte si vom solicita o pozitie cu privire la folosirea metodei de fracturare hidraulica de mare volum si cu privire la problematica mai larga a exploatarii hidrocarburilor neconventionale.

Pe portalul www.StopFracturare.ro va fi actualizata zilnic lista candidatilor care sprijina cetatenii europeni in apararea drepturilor fundamentale.29 Apr 2014 - Sursa: Vancea MediaArticole recente:
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Colectare Deseuri
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Protectia Mediului
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016