Carbunele scumpeste energia electrica

Comisia Europeana penalizeaza dur poluatorii si pune punct sufocarii artificiale a facturilor la curent.
carbune
Electricitatea produsa in termocentrale va fi mai scumpa in urma torii ani, iar consumatorii romani vor simti la buzunar facturile tot mai mari. In Romania, 40% din energie este produsa pe baza de carbune, unul dintre combustibilii care, prin ardere, produce o cantitate imensa de gaze cu efecte de sera. Tarile care utilizeaza preponderent aceasta resursa, cum ar fi cele din estul Europei, vor avea cel mai mult de suferit, se arata intr-un studiu Reuters. In aceasta situatie, mai spun analistii chestionati de Reuters, se afla Romania si Bulgaria, unde carbunele genereaza 40% din productia de energie, Cehia, cu 57 de procente, sau Polonia, cu o pondere covarsitoare de 94%.

Tarife tinute in frau de populism

In prezent, agentii economici poluatori primesc gratuit un numar de certificate de emisii de dioxid de carbon, care le permit sa emita o anumita cantitate de gaze nocive. Comisia Europeana vrea sa elimine acest sistem, incepand cu 2012. Astfel, companiile – adica si producatorii de energie – vor plati integral pentru poluarea produsa. Peste trei sferturi din poluatori activeaza in industria energetica, iar majorarea acestor cheltuieli se va oglindi, automat, in factura la utilitati platita de consumatorul final.

Tarile din Est, alaturi de cele Baltice, vor sa promoveze ideea desfiintarii treptate a sistemului de cote de certificate pentru emisii. Insa oficialii europeni sustin ca, in fostele state comuniste, preturile la energie sunt oricum tinute in jos artificial din motive politice, populiste. Ei spun ca aceste tarife trebuie oricum majorate, pentru a incuraja investitorii sa modernizeze capacitatile vechi existente si sa realizeze noi unitati. „Multe dintre aceste tari trebuie sa depaseasca mostenirea comunista a societatilor controlate de stat si sa-si actualizeze preturile, care au ramas cu 30%-40% mai mici decat media din vestul Europei”, se arata in analiza Reuters.

Noi pariem pe carbune

Strategia energetica a Romaniei a pus, insa, in prim-plan productia de energie pe baza carbunelui, in conditiile in care aceste resurse sunt suficiente pentru cel putin un secol, iar cele de gaze si titei s-ar putea epuiza in maximum 20 de ani. Primele efecte ale orientarii energeticii romanesti spre resursele foarte poluante se resimt deja, chiar de la 1 iulie, cand pretul electricitatii platite de populatie a crescut cu 4,4%. Aceasta a fost prima treapta a scumpirilor cauzate de faptul ca unii producatori de energie nu si-au putut indeplini cota de certificate de emisii si au fost nevoiti sa achizitioneze titluri suplimentare.

Potrivit strategiei energetice, necesarul de investitii de mediu pentru modernizarea termocentralelor existente se ridica la 2,6 miliarde de euro pana in 2017, suma cu care s-ar putea construi doua termocentrale moderne, de capacitate mare.

RIGORI EUROPENE

Ne certam pe certificate

Comisia Europeana a redus cu 10%, in toamna anului trecut, nivelul de certificate de emisii de dioxid de carbon alocate Romaniei in 2007 si cu 20,7% pentru perioada 2008-2012, fata de nivelul propus de Romania. Guvernul a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene sa anuleze aceasta decizie, insa, pana la un verdict final, Romania trebuie sa se conformeze prevederilor. Conform hotararii de guvern privind schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efecte de sera, un astfel de document confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon. Sub incidenta acestui act normativ intra instalatiile din energie, din domeniul productiei si prelucrarii metalelor feroase, din industria mineralelor si cele folosite pentru producerea de celuloza din lemn, hartie si carton.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *