Marlania loveste din nou zonele strict protejate din Romania. In situl Natura 2000 Muntii Tarcului, degradarea mediului natural a atins in multe locuri cote de alarma din cauza numeroaselor incursiuni cu motociclete de tip Enduro, ATV-uri, masini 4×4 si snowmobile pe pajistile alpine, in afara drumurilor publice, in plina zona protejata. Autoritatile dau din umeri.Muntii Tarcului

Conform OUG nr 195/2005 privind protectia mediului, aprobata prin Legea nr. 265/2006, art. 52, al. 3(d), „pe teritoriul ariilor naturale protejate sunt interzise (…) accesul cu mijloace motorizate, care utilizeaza carburanti fosili pe suprafata ariilor naturale protejate in scopul practicarii de sporturi, in afara drumurilor permise accesului public si a terenurilor special amenajate”.

Circulatia motorizata pe suprafata ariei naturale protejate din Muntii Tarcului a produs deja distrugeri insemnate, care sunt greu de refacut, iar aceste actiuni continua. Prin paduri, dar mai ales pe pasunea alpina, motocicletele si ATV-urile au facut santuri adanci. Fiecare iesire mareste aria distrusa, taind noi urme pe langa cele vechi. O data stratul vegetal indepartat, urmele devin albie pentru torente, se adancesc, iar degradarea devine ireversibila. In felul acesta se distruge un mediu natural unic, cu valoare recunoscuta la nivel international, facand parte din ultimul peisaj forestier intact din Europa (exceptand Scandinavia si Rusia) si pentru care exista deja avizul Academiei Romane de creare a unui parc national.

SESIZARI PESTE SESIZARI
Asociatia nonguvernamentala Atitudine a semnalat abaterile de la lege si distrugerile rezultate in repetate randuri autoritatilor de mediu competente: Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin si Garda de Mediu Caras-Severin, prin adrese depuse in ultimii doi ani. In ciuda acestor sesizari, nu s-au luat masurile corespunzatoare pentru a opri ilegalitatile, care continua.

Dupa primele doua adrese inaintate APM Caras, prin care se solicita comunicarea masurilor luate pentru instituirea regimului de protectie si de control al aplicarii acestuia, data fiind deteriorarea grava a mediului, in raspuns s-a referit doar la actiuni de constientizare si dezbateri publice. Aceasta in situatia in care sesizarile mentionau clar abateri grave de la legislatia in vigoare. Nici la a treia revenire, solicitand informatii despre masurile de protectie pe care APM Caras este obligata sa le ia, conform OUG. 57/20 iunie 2007, cu privire la regimul ariilor naturale protejate, art. 12, al. 2, raspunsul nu a precizat nici o masura concreta luata. In tot acest timp, distrugerile ilegale continua, iar zona se degradeaza tot mai mult.

GARDA DE MEDIU RIDICA DIN UMERI
Garda de Mediu Caras-Severin, careia ii revin obligatiile de control, a procedat la fel de evaziv: conform raspunsului primit, „raspunderea organizarii de actiuni de recreere cu vehicule motorizate este integral a organizatorilor acestora”. In acelasi timp, Garda de Mediu se delimiteaza la a „asigura paza ariilor protejate”, care ar reveni Politiei Comunitare. Insa privind obligatia de control care ii revine prin lege, dupa multiplele ilegalitati semnalate concret, cu mentionarea numelor organizatorilor de actiuni enduro, raspunsul furnizat se rezuma la „impunerea unor masuri concrete impuse”.

Este absolut necesar sa se gaseasca solutii concrete la situatia care se perpetueaza de atat timp si sa se ia atat masuri de prevenire (instalarea pe drumurile de acces si in principalele comune limitrofe de panouri informative, care sa atraga atentia asupra statutului protejat al zonei si al interdictiei de circulatie motorizata in afara drumurilor publice, instalarea la punctele de acces critice de bariere controlate), cat si masuri de sanctionare a prezentelor abateri, conform legii.

Contactati telefonic de Jurnalul National, reprezentantii Garzii de Mediu au confirmat sesizarile ecologistilor, dar spun ca nu au cum sa dovedeasca cele semnalate.

„Natura in Muntii Tarcu a ajuns intr-o situatie critica. In acest ritm, zecile si uneori sutele de vehicole motorizate, care agreseaza pajistile alpine in fiecare saptamana, vor transforma o arie protejata intr-o zona de dezastru ecologic”, a declarat Octavian Radu Topai, de la Asociatia Atitudine.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here