Ciupercile, pe eticheta

Gustul de ciuperci al pateului vegetal Hame este dat de un potentiator de gust, glutamatul de sodiu. Produsul contine o cantitate atat de mica de ciuperci incat nu ii poate influenta gustul.
pate vegetal
Pateul vegetal cu ciuperci, Hame, a fost fabricat dupa urmatoarea reteta: se ia niste apa, se adauga ulei, apoi se pun si ceva condimente. Pentru ca amestecul sa aiba textura potrivita se pun niste proteina de soia si amidon de cartofi. Ca la orice reteta care se respecta, se potriveste cu sare, se mai adauga ceva ceapa, cateva ciuperci, ca doar scrie pe eticheta ca trebuie sa fie in compozitie, si la final se presara un potentiator de gust, un antioxidant si, pentru impresie artistica, se adauga putina culoare. Consumatorul cumpara acest produs in ideea ca mananca ceva vegetal, de post. Acestor caracteristici li se mai poate adauga inca una: cu efecte adverse asupra sanatatii. Cu toate acestea, pe eticheta este inscriptionat „calitate traditionala din Cehia”.

MULTE GRASIMI

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia asupra faptului ca produsul analizat este foarte dezechilibrat din punct de vedere nutritional, avand un exces de lipide. Din aceasta cauza are si o valoare energetica ridicata, de care supraponderalii si obezii trebuie sa tina cont. Pateul are in compozitie si o cantitate mare de sare, de care consumatorii trebuie sa tina seama pentru a nu depasi doza zilnica recomandata de 6 g pentru o persoana adulta.

Potentiatorul de gust E621 duce la aparitia sindromului bucatariei chinezesti, care se manifesta prin dureri de cap, senzatii de slabiciune, de arsura in ceafa si antebrat, palpitatii, greutate in respiratie. Glutamatul de sodiu este si neurotoxic si de aceea nu este recomandat in alimentatia suferinzilor de Alzheimer si Parkinson. Caramelul, E150, poate produce distensii intestinale, hipertrofia rinichilor si poate incetini cresterea. De asemenea, nu este indicat in produsele destinate copiilor, pentru ca poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD).

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, dermatologice, celor cu afectiuni ale tractusului digestiv, alergicilor, astmaticilor, celor cu sindrom de deficienta de concentrare (ADHD), persoanelor cu hiperuricemie, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant, iar persoanele cu alergie la soia si la telina vor testa reactia organismului la produs.


Eticheta

Calitate traditionala din Cehia. Apa, ulei vegetal de floarea-soarelui, mix complet de condimente, proteina de soia, amidon de cartofi, sare, ceapa, condimente, ciuperci deshidratate (0,8%), potentiator de gust glutamat de sodiu E621, antioxidant E301, colorant: caramel E150. Acest produs nu contine materii prime modificate genetic.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *