Comisia Europeana ia noi masuri pentru reducerea poluarii atmosferice

Impactul polu?rii industriale din România, estimat pân? la 80 mld. euro
Comisia Europeana ia noi masuri pentru reducerea poluarii atmosferice
Comisia Europeana ia noi masuri pentru reducerea poluarii atmosferice

Comisia Europeana ia noi masuri pentru reducerea poluarii atmosferice, dupa ce a constat faptul ca standardele de calitate a aerului convenite la nivelul UE si orientarile in materie de poluare atmosferica emise de Organizatia Mondiala a Sanatatii din cadrul ONU nu sunt respectate de statele membre.

Noile masuri se impun avand in vedere ca poluarea atmosferica este unul dintre principalele cazuri de decese premature in UE, o cauza de intreruperi in munca si de costuri medicale ridicate, un atac pentru ecosisteme si, nu in ultimul rand, ea produce o pierdere financiara de pana la 23 de miliarde de euro pe an.

Pachetul de masuri pentru un aer curat cuprinde urmatoarele elemente: un nou program de aer curat pentru Europa, o varianta revizuita a Directivei privind plafoanele nationale de emisii si o propunere de noua directiva privind reducerea poluarii provenite de la instalatiile medii de ardere.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Aerul pe care il respiram astazi este mult mai curat decat in deceniile precedente. Dar poluarea lui continua sa fie un ucigas invizibil si ii impiedica pe multi sa duca o viata activa. Prin actiunile pe care le propunem se va reduce la jumatate numarul de decese premature cauzate de poluarea atmosferica, se va mari nivelul de protectie a celor mai vulnerabile categorii, care au cel mai mult nevoie sa fie protejate, si se va imbunatati calitatea vietii pentru toti. Noul pachet va genera, de asemenea, beneficii pentru natura si pentru ecosistemele fragile si va stimula industria tehnologiilor curate – un important sector de crestere economica pentru Europa.”

Tonio Borg, comisarul pentru sanatate, a declarat: „Salut din toata inima adoptarea pachetului de masuri pentru un aer curat, un pachet prin care Europa se inscrie pe drumul corect spre un aer curat pentru toti pe termen lung. Noua politica in domeniul calitatii aerului se va traduce printr-o viata mai sanatoasa si mai lunga pentru europeni: mai putini copii afectati de astm sau de alte probleme respiratorii, mai putine persoane atinse de cancer, de boli respiratorii cronice sau de boli cardiovasculare si, in fine, mai putini oameni morti in urma unei sanatati subrezite din cauza poluarii aerului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *