biotehnologie.JPGConceptul de biotehnologie ecologica implica, intr-o actiune restransa, utilizarea exclusiva a organismelor vii in scopul prevenirii fenomenelor de poluare a mediului natural, prin aplicarea biotehnologiilor care nu produc si nu elibereaza subproduse sau deseuri cu efecte negative asupra ecosistemelor terestre sau acvatice.

In sens mai larg, conceptul de biotehnologie ecologica se refera la aplicarea unor procedee de recuperare si reintroducere in circuitul natural si in cel economic a materialelor redundante, nevalorificate, sub forma unor subproduse utile din punct de vedere economic.

Biotehnologiile ecologice reprezinta acel grup distinct de biotehnologii moderne, utilizate in scopul prevenirii sau combaterii efectelor fenomenelor de poluare a ecosistemelor, prin utilizarea unor specii de organisme vii, care au capacitatea metabolica de a converti factorii poluanti in produse biogene, cu proprietati benefice pentru starea de sanatate a populatiilor umane, precum si pentru mentinerea calitatii naturale a mediului ambiant.

Biotehnologiile ecologice sunt destinate intensificarii metabolismului specific microorganismelor utilizate pentru conversia anumitor substraturi, prin cresterea si multiplicarea celulelor microbiene in bioreactoare, complet automatizate si computerizate , care ofera numeroase avantaje economice, tehnice si de pastrare a starii de sanatate a mediului.

In acest context, se pot enumera numai cateva dintre respectivele avantaje:

  • scurtarea semnificativa a ciclului biologic de dezvoltare celulara, in medie de la 6-10 saptamani (in sistemul clasic, in functie de specie), pana la cel mult o saptamana;
  • asigurarea parametrilor optimi de actiune a factorilor abiotici, indispensabili pentru realizarea cantitatilor maxime de biomasa celulara, in cel mai scurt timp;
  • reducerea considerabila a cheltuielilor de energie si manoera , precum si a volumului de materii prime manipulate;
  • eliminarea oricaror surse de poluare, prin utilizarea unor medii de crestere si dezvoltare a culturilor celulare, care sunt preparate fara a recurge la anumite amendamente sau aditivi de sinteza chimica, asa cum se procedeaza in culturile de tip clasic, precum si prin absenta totala a reziduurilor de orice natura;
  • biomasa celulara (vegetala, animala sau microbiana), obtinuta prin aplicarea acestor biotehnologii de cultivare ecologica este 100% si poate fi utilizata integral pentru fabricarea de produse alimentare sau farmaceutice, care vor contribui la cresterea starii de sanatate a consumatorilor umani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here