Consecintele directivei privind pungile de plastic

3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.

In luna aprilie 2015 Parlamentul European a emis directiva referitoare la pungile de plastic. Legea solicita guvernelor sa introduca o taxa pentru pungile de plastic pana la finele anului 2018 sau sa ia alte masuri pentru a reduce consumul la 90 de pungi de persoana pana in 2019 si la 40 de bucati pana in 2025. Prin aceasta se urmareste reducerea consumului de ambalaje de plastic de pana la 80% in 10 ani.

In plus, a fost modificata definitia conform careia pungile de plastic au utilizare multipla si se utilizau fara interdictii; anterior s-a stabilit ca pungile pot fi utilizate astfel doar daca aveau o masa de 8,5 g. O sacosa de plastic obisnuita din supermarketurile daneze cantareste aproximativ 20 de grame iar UE a stabilit initial ca pot fi reutilizabile. Insa, versiunea finala a intelegerii dintre ministerele de resort si Parlamentul European afirma ca reutilizarea pungilor de plastic depinde de grosimea sa – iar in Danemarca, pungile de plastic obisnuite sunt prea subtiri (aproximativ 40 de microni in timp ce limita minima este de 50 de microni, 0.05 mm).

Totusi, Agentia pentru Protectia Mediului nu se asteapta ca modificarile aplicate legii ambalajelor sa aiba efecte asupra legislatiei daneze. Danemarca este una dintre tarile cu cel mai mic consum de pungi de plastic pe persoana si care percepe deja o taxa pentru utilizarea lor. Dupa noile reglementari europene de utilizare a pungilor de plastic mai subtiri, consumul s-a oprit la 80. Intr-adevar, reprezinta o adevarata provocare reducerea consumului pana la 40 de pungi de persoana pana in 2016.

Consiliul Ecologic recomanda retalerilor sa perceapa o taxa mica pentru uzul pungilor. In prezent, doar supermarketurile fac acest lucru. Celelalte magazine precum librariile, magazinele de haine si articole sportive ca si cele de IT, accepta sa plateasca din fonduri proprii folosirea pungilor de plastic si sa le ofere astfel gratuit cumparatorilor.

Mai departe de atat, vor fi taxate inclusive pungile de plastic de 5 litri dar de dimensiuni mai mari intrucat cele subtiri si inguste sunt utilizate ca alternativa de ambalare. Aceasta va incuraja vanzarea en-gross. In 2001 indexarea taxei a fost sistata si nu s-a mai acordat cu rata inflatiei pana in 2008 cand s-a revenit aupra deciziei.

Pungile de plastic sunt un element obisnuit pentru omul modern, sunt usoare, practice, fara valoare si de unica folosinta. Totusi, pungile de plastic reprezinta o problema majora pentru mediu. In 2010, 95.5 miliarde de pungi de plastic au fost importate de UE, majoritatea (92%) fiind de unica folosinta. Pungile de plastic contribuie la cresterea deseurilor din oceane si au acelasi efect nociv ca orice alt plastic.

In Danemarca, majoritatea resturilor menajere sunt reciclate sau incinerate. Astfel, rata de deseuri deversate in mediul natural este foarte mica (0.5-1%) dar ele reprezinta o risipa de resurse deoarece sunt create din combustibili fosili (aproximativ 3% din resturile din ocean sunt pungi de plastic pentru shopping iar 90% diversi polimeri). Explicatia pentru rata atat de scazuta de resturi de pungi gasite in ape este aceea ca se depun pe fundul oceanelor.

In tarile unde marea parte a deseurilor impanzesc uscatul, acestea sunt transportate de vant in natura. Tot mai multe deseuri pot fi gasite in natura si din cauza unui sistem ineficient de colectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *