Cum sa nu dai banii pe certificatul energetic

Cum sa nu dai banii pe certificatul energetic

Desi este obligatoriu de la 1 ianuarie, certificatul termic poate ramane la mica invoiala dintre chirias si proprietar sau dintre cumparator si vanzator * Evaluarea energetica a unui apartament poate dura doua zile, iar certificatul e valabil 10 ani *

Obligatoriu, dar mai bine faci cum vrei. Si decat sa platesti cateva sute de euro, mai bine ii pui bine in buzunar. Nici nu s-a decretat bine obligativitatea certificatului termic, ca mintile luminate au si gasit o modalitate de a ocoli aceasta „obligativitate”.
Desi pentru orice tranzactie imobiliara care se face incepand cu prima zi a anului 2011 ar trebui sa fie prezentat certificatul energetic, se pare ca exista posibilitatea ca prezentarea acestuia sa nu fie obligatorie daca vanzatorul si cumparatorul sau chiriasul si proprietarul declara in fata notarului ca stiu de prevederile acestei legi, care impune obligativitatea, dar, in speta, nici cumparatorul si, respectiv, nici chiriasul nu sunt interesati de informatiile din certificat.

Risc, dar raman cu bani

„Cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladiriih, se arata in Hotararea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.
Costurile sunt, in medie, intre 3 si 5 euro pe metrul patrat, fara TVA, spun auditorii energetici, iar banii trebuie sa fie platiti de catre cel care vinde sau inchiriaza. Asadar, daca esti cumparator sau chirias ai scapat, cel putin teoretic, de o grija!
Certificatul obligatoriu, este, asadar, optional daca cele doua parti din tranzactie decid ca nu au nevoie de el. Practic, prin certificatul energetic ne putem da seama daca achizitionam o locuinta de tip A sau B (caz in care vom avea cheltuieli mai mici cu ea in timp), sau daca ne cumparam una de la D la E sau poate chiar G (la care vom avea costuri de intretinere mai mari).
De exemplu, o locuinta certificata A este termoizolata, are sistem termoizolant, care o acopera total, are termopane si are o tocarie speciala. La polul opus, o locuinta de tip G are pierderi de caldura extrem de importante si, cel mai probabil, este construita din placi de beton, care au un transfer termic precar. De asemenea, se tine cont la clasificare si de anvelopa cladirii, compartimentarea interioara, inclusiv etanseitatea la aer, instalatiile de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum, inclusiv caracteristicile in ceea ce priveste izolarea acestora, instalatia de climatizare, ventilatia, instalatia de iluminat integrata a cladirii, in principal sectorul nerezidential, pozitia si orientarea cladirilor, inclusiv parametrii climatici exteriori, sistemele solare pasive si de protectie solara, ventilatia naturala, conditiile de climat interior.

Ce scrie in certificat

Certificatul informeaza cumparatorul sau chiriasul despre performantele energetice ale apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A – eficienta energetica ridicata, la clasa G – eficienta energetica scazuta), in functie de consumul total anual specific de energie. In certificatul energetic se trec si informatii privind costurile cu intretinerea locuintei, consumul de caldura pentru incalzire, apa calda sau iluminat.
O locuinta de clasa A consuma 170 de kilowati pe metrul patrat, in timp ce o locuinta de clasa G circa 5.000 de kw pe metrul patrat, iar raportul este de 1 la 30.
Pe o scara a eficientei energetice de la A la G, majoritatea blocurilor vechi din Romania se clasifica undeva la C si D, adica noi consumam cam de doua ori mai multa energie decat ar fi normal.
O evaluare energetica a unui apartament ar dura cel mult doua zile. Documentul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *