Din 15 ianuarie: Painea cu coloranti, interzisa pe piata romaneasca, cu exceptia caramelului (E150 a-d)

0
69
Din 15 ianuarie: Painea cu coloranti, interzisa pe piata romaneasca, cu exceptia caramelului (E150 a-d)
Din 15 ianuarie: Painea cu coloranti, interzisa pe piata romaneasca, cu exceptia caramelului (E150 a-d)

Painea nu va mai putea contine niciun fel de coloranti incepand cu 15 ianuarie, potrivit unui Ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), publicat recent in Monitorul Oficial.

De la mijlocul lunii ianuarie, produsele de panificatie nu mai pot contine coloranti, cu exceptia E 150 a-d (zaharuri si melase caramelizate) la painea din malt.

Ordinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei, a fost publicat in decembrie in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, urmand sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014.

La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul ANPC nr. 165/2011, care a intrat in vigoare la 16 septembrie 2011, se abroga. Acest act normativ stabilea ca, incepand din 16 septembrie 2011, painea trebuie sa aiba o cantitate neta de minimum 300 de grame, iar specialitatile de panificatie trebuie sa aiba o cantitate neta de 150 de grame.

Noile reglementari din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevad ca, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, produsele de panificatie pot avea orice gramaj.

Potrivit noilor reguli, la comercializarea produselor de panificatie neambalate pe teritoriul Romaniei, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile ce vanzare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:

– denumirea produselor

– denumirea furnizorului

– cantitatea neta/bucata

– pretul de vanzare cu amanuntul exprimat in lei/ bucata

– pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/ kg

– ingredientele cu efecte alergene cuprinse

Informarea se poate face prin inscrierea pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma – comunicare verbala-, fara risc de confuzie.

Produsele de panificatie neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilitatii minimale, avand in vedere ca, prin natura lor, sunt comercializate in 24 de ore de la fabricatie.

Produsele de panificatie ambalate trebuie sa prezinte prin etichetare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:

– denumirea sub care se vinde produsul

– lista cuprinzand ingredientele

– cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente conform prevederilor art.8 din anexa nr.1 din HG nr.106/2002 privind etichetarea alimentelor

– cantitatea neta

– data durabilitatii minimale

– conditiile de depozitare sau folosire atunci cand acestea necesita indicatii speciale

– denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana

– locul de origine sau de provenienta daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a produsului

– o mentiune care sa permita indicarea lotului

– ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) din HG nr.106/2002 privind informarea consumatorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here