Drumul deseurilor: Deseurile reciclabile ale oradenilor se transforma in caiete, mochete ori haine

Trei statii de transfer a deseurilor vor fi construite in judetul Suceava. Vezi la cat se ridica investitia
Drumul deseurilor: Deseurile reciclabile ale oradenilor se transforma in caiete, mochete ori haine
Drumul deseurilor: Deseurile reciclabile ale oradenilor se transforma in caiete, mochete ori haine

Cand isi arunca deseurile in containere, oradenii nu ar trebui sa le considere pe toate simple gunoaie, ci pe unele drept niste resurse!

Fiecare bucatica din deseurile reciclabile colectate selectiv ajunge sa fie reutilizata, transformandu-se in materie prima pentru fabricarea unor noi produse, de obicei din aceeasi gama. Astfel, hartia se transforma in caiete, cartonul in cutii, iar PET-urile in noi recipiente pentru lichide. Gunoaiele sunt transformate insa si in alt fel de obiecte, care se regasesc chiar si in locuintele noastre…

Gratis pentru oradeni

Colectarea selectiva a deseurilor presupune ca fiecare oradean sa stranga in propria gospodarie separat deseurile menajere de cele care pot fi reciclate, adica de asa-numita fractie uscata formata din PET-uri, sticle, doze de aluminiu, hartii si cartoane. Apoi, reciclabilele se arunca fie in sacii galbeni distribuiti gratuit de RER Ecologic Service tuturor oradenilor care locuiesc la case, fie in containerele cu capace galbene de la blocuri sau in igluurile amplasate prin oras.

Operatorul licentiat de salubritate colecteaza gratis fractia uscata, cu utilaje anume alocate, in zile distincte de cele in care aduna deseurile menajere, astfel incat nimeni sa nu suspecteze ca efortul colectarii selective a fost inutil. De la case, sacii galbeni sunt goliti in zilele de luni si vineri, iar deseurile din containerele cu capace galbene sunt stranse in zilele de marti, joi si duminica.

Inca o sortare

Din utilajele RER Ecologic Service, reciclabilele ajung la statia de sortare administrata de Eco Bihor, firma care gestioneaza depozitul ecologic de deseuri din Episcopia Bihor. Aici, toate reciclabilele mai mari de 5 centimetri intra intr-o cabina de sortare, unde muncitorii fac o noua selectie. De exemplu, unii iau de pe banda numai hartiile, iar altii numai dozele de aluminiu. Sticlele, foliile de plastic si PET-urile sunt sortate si pe culori. Deseurile PET, de exemplu, sunt sortate in sase categorii: transparent, albastru, verde, maro, alb si floral, adica de oricare alta culoare. Fiecare fractie de deseuri ajunge apoi in masina de presat, de unde reciclabilele ies sub forma de baloti.

Ca sa poata trece prin acest proces si sa fie revalorificate, deseurile trebuie sa fie „curate”, adica necompromise de „zemurile” deseurilor menajere ori de uleiuri. De aceea e important ca cetatenii sa nu amestece in containere cele doua categorii de deseuri. Apoi, materialele reutilizabile pornesc la drum, unele chiar spre export, balotii fiind vanduti de Eco Bihor firmelor care se ocupa cu valorificarea lor. Dar unde anume ajung ele se stie mai putin…

Pe drumuri

Sticlele, atat cele color, cat si cele transparente, ajung la mai multe fabrici de sticla din Bulgaria, unde sunt spalate, topite si transformate in sticle noi. Ambalajele tetrapack, precum cutiile de lapte ori de iaurt, care sunt cel mai greu de reciclat deoarece in componenta lor intra atat folii de aluminiu, cat si carton si plastic, ajung in Serbia, unde, de asemenea, redevin cutii.

PET-urile colectate la Oradea raman in tara, la compania buzoiana Greentech. Aici sunt macinate si spalate, iar fulgii de plastic astfel rezultati au mai multe intrebuintari: redevin PET-uri sau sunt transformate in fibra sintetica folosita apoi la realizarea de mochete auto, captuseli de jucarii, piese de mobilier, umplutura de perne ori chiar haine de tip polar. La aceeasi companie, celelalte tipuri de deseuri din plastic sunt granulate si vandute firmelor care le folosesc ca materie prima pentru productia altor articole din plastic.

Co-producatori

Hartia si cartoanele balotate de Eco Bihor sunt vandute firmei maghiare Dunapack, care le transforma in caiete ori noi cutii de carton. Dozele de aluminiu colectate selectiv iau drumul Frantei, unde sunt curatate si tratate, iar apoi se reintorc in Romania, sub forma rolelor de tabla, materia prima folosita la realizarea de noi doze. Intr-o luna, firma Greentech Romania face din ea 80 de milioane de doze noi!

Ca urmare, este limpede ca orice deseu reciclabil poate fi utilizat la infinit, transformat in materie prima ce va ajunge iar si iar pe calea revalorificarii. Iar oradenii, cu cat vor trimite mai multe deseuri la reciclat, cu atat vor contribui mai mult la realizarea de noi produse la preturi mai mici…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *