Dioxidul de carbon este adevaratul vinovat de incalzirea planetei, fenomen care se manifesta de 10.000 – 20.000 de ani

CEO a cump?rat certificate de CO2 în valoare de 71 de milioane de lei
Dioxidul de carbon este adevaratul vinovat de incalzirea planetei, fenomen care se manifesta de 10.000 – 20.000 de ani

Dioxidul de carbon este adevaratul vinovat de incalzirea planetei, fenomen care se manifesta de 10.000 – 20.000 de ani, si tot el este cel care a pus capat ultimei glaciatiuni. Pina in prezent, rolul exact al dioxidului de carbon (CO2 ) in episodul final al glaciatiunii nu era prea clar stabilit, era chiar contradictoriu.

Intr-adevar, „cresterea temperaturilor survine cronologic, dupa cum arata esantioanele de gheata prelevate din Antarctica, inainte de cresterea concentratiei de CO2”, explica Jeremy Shakun, de la Universitatea Harvard, coordonatorul studiului. Acest argument a fost folosit de mai multi climato-sceptici, care au sustinut ideea ca gazele cu efect de sera (GES), precum CO2, nu contribuie la incalzirea actuala. Potrivit acestora, ultima perioada glaciara a luat sfirsit pur si simplu din cauza unei usoare variatii a orbitei Terrei.

In replica, climatologii spun ca decalajul dintre cresterile CO2 si ale temperaturilor arata ca GES nu au declansat incalzirea, dar au amplificat-o. Bulele de aer din esantioanele de gheata indica clar nivelul de CO2 pentru atmosfera terestra la nivel global, dar temperaturile care se pot citi in ele nu reflecta decit variatii la nivel local. Deci numai in Antarctica. Pentru a-si valida ipoteza, au folosit 80 de esantioane geologice (sedimente marine, terestre si gheata) care provin din diferite zone ale globului, astfel incit sa reconstruiasca un model de clima care exista la sfirsitul ultimei ere glaciare. „Schimbarea de orbita este factorul declansator, dar studiul nostru arata ca CO2 era un factor mult mai important”, declara Jeremy Shakun.

Potrivit studiului, modificarea orbitei terestre a declansat topirea unei parti a calotei glaciare care acoperea America de Nord si Europa. Milioane de litri de apa dulce s-au revarsat atunci in Atlanticul de Nord, perturbind curentii oceanici care redistribuiau caldura la nivelul planetei. Deci, caldura s-a acumulat in emisfera de sud, provocind mai intii incalzirea Antarcticii. Aceasta incalzire localizata a dus la topirea ghetarilor, eliberind in atmosfera dioxidul de carbon care se afla in ocean si acest CO2 a provocat apoi incalzirea la nivel global.

Acest cerc vicios a dus la sfirsitul erei glaciare, afirma Jeremy Shakun, adaugind ca acest proces a durat totusi aproape 10.000 de ani. „Nivelul de CO2 creste din nou, dar de aceasta data nu vor trebui decit 200 de ani ca sa se inregistreze o crestere echivalenta”, spune cercetatorul, insistind pe impactul acestor emisii de origine umana asupra actualei schimbari climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *