Doina Pana: ” La nivel global se manifesta deja o acuta criza a apei”

Ministrul Mediului: Apa, ca şi pădurea, reprezintă securitatea unei ţări
Doina Pana: ” La nivel global se manifesta deja o acuta criza a apei”
Doina Pana: ” La nivel global se manifesta deja o acuta criza a apei”

Doina Pana, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a participat astazi, 20 martie 2014, la un eveniment organizat de catre Administratia Nationala Apele Romane. Intalnirea a avut loc la sediul Asociatiei Inginerilor din Romania, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Evenimentul a reunit oameni de stiinta, ingineri, profesori din domeniul hidrotehnic, specialisti din domeniul gospodaririi apelor si al hidroenergiei, precum si reprezentanti ai institutiilor co-interesate. Evenimentul a avut drept scop readucerea in atentia tuturor cetatenilor a importantei deosebite pe care o are apa in existenta si evolutia societatii.

Cu aceasta ocazie, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a avut si un mesaj: ” Stim cu totii ca, la nivel global, a inceput deja sa se manifeste o criza acuta a apei, cauzata in egala masura de cresterea populatiei, utilizarea excesiva, schimbarile climatice si poluare. Pe termen mediu, apa va deveni ceea ce indraznesc sa numesc ”aurul incolor” al omenirii, unul dintre bunurile ei cele mai pretioase. Gestionarea durabila si eficienta a resurselor de apa constituie deja una dintre conditiile esentiale ale unei bune guvernari si, in numele Guvernului Romaniei, va asigur ca depunem toate eforturile in acest sens. Tema Zilei Mondiale a Apei din acest an se refera la legatura dintre apa si energie. Prin promovarea acestei teme se recunoaste importanta apei pentru producerea de energie, fie ca vorbim despre energie hidro, termo sau nucleara, dar si importanta energiei pentru functionarea infrastructurii din domeniul apelor. Totodata, se evidentiaza importanta promovarii, dezvoltarii si utilizarii energiilor regenerabile pentru atenuarea efectelor schimbarilor climatice. Pe de alta parte, dezvoltarea obiectivelor energetice poate avea un impact semnificativ asupra resurselor de apa, asupra mediului acvatic precum si asupra altor sectoare care utilizeaza sau depind de apa. In vederea minimizarii acestui impact, consideram ca este necesara o mai buna coordonare intre toate formele de utilizare a apelor din cadrul bazinelor hidrografice, coordonare in care rolul esential revine administratiilor bazinale de apa. Aceasta coordonare este cu atat mai necesara cu cat cele mai importante acumulari din tara noastra sunt acumulari complexe, care, pe langa energie, au un rol de aparare impotriva inundatiilor, asigura apa pentru irigatii si, nu in ultimul rand, asigura alimentarea cu apa a populatiei. Avand in vedere importanta continuarii amenajarii bazinelor hidrografice astfel incat sa raspundem la cerintele directivelor europene specifice si tinand cont de efectele schimbarilor climatice, credem ca una dintre solutiile care si-au dovedit eficienta din punct de vedere tehnic si financiar este realizarea unor noi acumulari complexe, prin care sa se faca regularizarea volumelor de apa intre anii cu exces si cei cu deficit de precipitatii si totodata sa poata fi valorificat potentialul energetic al apelor acumulate.

Pe de alta parte, pentru realizarea unui management integrat, cooperarea intre diferitele sectoare este esentiala pentru o dezvoltare adecvata a resurselor de apa. In cadrul acestei cooperari, trebuie avute in vedere si elemente de perspectiva cum sunt serviciile ecosistemelor acvatice, distributia beneficiilor apei, costuri si riscuri. Din punctul nostru de vedere, aceste analize trebuie sa se regaseasca in Planul de management, elaborat in conformitate cu prevederile Directivei Cadru pentru Apa. Implementarea Directivei Cadru pentru Apa necesita colaborarea si participarea tuturor sectoarelor care influenteaza sau sunt influentate de cantitatea si calitatea apei. Este important sa constientizam faptul ca numai actiunile guvernamentale nu vor fi suficiente: industrie, ferme, autoritati locale trebuie sa actioneze in asa fel incat sa contribuie la conservarea si, daca este necesar, la refacerea ecosistemului acvatic care ne apartine tututor. Este important sa subliniem ca, oricate eforturi vom depune la nivelul autoritatilor prin elaborare de reglementari, monitorizare si inspectie sau prin lucrari de investitii, nu vom avea rezultatele dorite daca la nivelul sectoarelor economice si comunitatilor nu se va realiza o schimbare de atitudine. In sprijinul acestei idei, functioneaza Comitetele de bazin care contribuie, prin implicarea tuturor actorilor in activitatea decizionala din acest domeniu, la eficientizarea colaborarii si responsabilizarea tuturor celor care convietuiesc in acelasi bazin hidrografic.

Nu in ultimul rand, doresc sa subliniez ca cea mai importanta sarcina pe care o avem in fata, in perioada urmatoare, se refera la pregatirea pentru noua perioada de programare bugetara a Uniunii Europene, 2014 – 2020. Cred ca este esential pentru domeniul apelor sa utilizam la maximum fondurile alocate, fie ca discutam de aparare impotriva inundatiilor, protectie impotriva eroziunii costiere, alimentari cu apa sau canalizari. In acest sens, fac apel la dumneavoastra ca, prin activitatea pe care o desfasurati, sa contribuiti cu expertiza necesara la realizarea acestui obiectiv.

In ce ma priveste, imi exprim disponibilitatea sa sprijin orice actiune si initiativa pe care le considerati necesare pentru realizarea obiectivelor activitatii de gospodarire a apelor, atat la nivel national cat si la nivel local”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *