Propunerea unui ONG: impozit redus pentru “cladirile verzi” in functie de performanta imobilului

Scutirea de la impozit pentru „cladirile verzi” a fost subiectul unei dezbateri de mai bine de o ora in cadrul sedintei de Consiliu Local de joi.

Primaria Cluj-Napoca scuteste cu 50% proprietarii „cladirilor verzi” de la plata taxelor si impozitelor locale pentru cladiri, un imobil fiind considerat „cladire verde” daca obtine anumite certificate recunoscute la nivel mondial. Aceste certificate atesta mai multe trepte de calitate a cladirilor de acest gen: silver, gold si platinum. In prezent, Primaria acorda aceasta scutire pentru toate cladirile indiferent de calitatea acelei „cladiri verzi”.

Prea multe cladiri verzi in municipiu

Propunerea unui ONG: impozit redus pentru “cladirile verzi” in functie de performanta imobilului
Propunerea unui ONG: impozit redus pentru “cladirile verzi” in functie de performanta imobilului

In ultima perioada, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, un ONG care are ca scop incurajarea conditiilor de piata, educationale si legislative privind cladirile performante, s-a autosesizat cu privire la faptul ca mult prea multe cladiri obtin certificat de cladire verde . “In ultimele doua luni, consiliul s-a autosesizat dupa ce multe certificari erau toate good si very good. Ne-am dat seama ca este o problema si am sesizat Primaria sa acorde ajutor de minimis in functie de calitate, de performanta. Preferam decat sa dam o suta de certificate la nivel mediocru sa dam mai putin cu un nivel de calitate ridicat”, a declarat o reprezentanta a Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi, in cadrul sedintei de Consiliu Local.

Ce a propus primarul

Primarul Emil Boc a spus ca scutirea de impozit ar trebui sa se acorde diferentiat, in functie de performanta. “Nu demult a aparut o cladire verde, un hotel care a obtinut un certificat verde. Trebuie sa stim ce s-a imbunatatit fata de anul trecut cand cladirea nu era verde. Pentru ca a dat cu zugraveala si a dat cu matura in fata cladirii asta nu inseamna ca este cladire verde. Trebuie sa vedem ceva concret. Nu putem da scutire pentru ceva pe care il va face, eu vreau sa vad ceva concret”, a afirmat Boc.

Propunere pentru amanarea proiectului

Dupa discutii de mai bine de o ora, primarul Emil Boc a propus amanarea votarii scutirii de la impozit pentru cladirile verzi. „In proiectul de hotarare sunt mentionate acum doua facilitati pentru cladirile din parcuri industriale si cladirile verzi. Propun sa scoatem din proiect mentiunea la cladirile verzi si sa organizam o dezbatere, timp de o luna, pe tema cladirilor verzi”, a spus Boc.

Intr-un final proiectul nu a fost amanat si s-a ramas la actuala formula: acordarea reducerii de la impozit fara sa se tina cont de criteriile de calitate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente