Ecotaxa va fi platita pentru pungile care nu indeplinesc cerintele UE de biodegradabilitate

Ministerul Mediului a propus modificarea ordonantei de urgenta privind ecotaxa, solicitand ca suma de 20 bani sa fie aplicata tuturor pungilor care nu indeplinesc cerintele de biodegradabilitate impuse de UE, a declarat, marti, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al institutiei, Dragos Nacuta.
pungi
„Prin inlocuirea sintagmei ‘care nu sunt biodegradabile’ cu ‘care nu indeplinesc cerintele esentiale de biodegradabilitate’ se clarifica notiunea de biodegradabilitate pentru punga care nu este supusa taxarii, precum si modul de evaluare a caracterului biodegradabil al acesteia, intrucat cerintele esentiale de biodegradabilitate sunt reglementate prin Directiva europeana 94/62/CEE”, a spus Nacuta.

El a mai precizat ca „la nivelul UE au fost elaborate standarde armonizate pentru determinarea caracterului biodegradabil”.

Astfel, ministerul Mediului a propus ca ecotaxa, de 0,20 lei/bucata sa fie platita „pentru pungile avand manere integrate sau aplicate destinate a fi umplute la punctele de vanzare, oricare ar fi modul de comercializare/distribuire, care nu indeplinesc cerintele esentiale de biodegradabilitate, incasata de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere”.

Reprezentantii ministerului au aratat ca scopul acestei taxe este de responsabilizare a consumatorului final privind consumul pungilor si prevenirea poluarii mediului.

De altfel, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, si membrii Comisiei de administratie, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor au convenit marti asupra unor modificari ale OUG privind ecotaxa pentru a clarifica cine incaseaza ecotaxa si pentru ce produse.

Presedinta Comisiei, Sulfina Barbu, a ridicat si problema stabilirii unor criterii mai clare asupra biodegrabilitatii unui ambalaj sau altul, astfel incat ecotaxa sa nu fie platita si pentru ambalajele biodegradabile, insa Nemirschi a spus ca acest lucru nu cade in sarcina Ministerului, existand un laborator specializat in acest domeniu.

In schimb, ministrul s-a declarat receptiv la o alta propunere a Sulfinei Barbu, anume ca o parte din sumele incasate din ecotaxa sa fie directionate catre infrastructura pentru colectarea deseurilor din mediul rural, care nu indeplineste standardele comunitare.

Barbu a estimat ca modificarile OUG ar putea intra in procedura de vot final a Camerei Deputatilor in circa doua saptamani.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *