Ecoturism: La pas pe malul Raului Tur

Rezervatia Naturala „Raul Tur” din judetul Satu Mare este un colt de rai pentru ecoturistii. Pasionatii de drumetii in natura pot primi ghidaj din partea rangerilor ariei protejate strabatute de Raul Tur.ecoturism

Cu bicicleta, la pas sau chiar calare. Rezervatia Naturala „Raul Tur” este una dintre ariile protejate pe care pasionatii de natura trebuie sa o treaca pe lista destinatiilor de vizitat. Adeptii ecoturismului vor avea parte, in judetul Satu Mare, de peste 6000 de hectare de salbaticie, flora si fauna rara, natura in forma pura, nealterata de interventia umana. Peisajele si popasurile reconfortante din afara ariei protejate intregesc perspectiva unei drumetii reusite.

Satu Mare Rangers

Cei care vor sa scape de civilizatie, pentru a se bucura de linistea din salbaticie au la dispozitie, intre lacul de acumulare de la Calinesti Oas si granita de stat cu Ungaria si Ucraina, o intindere de 6212 hectare de habitat umed, ecosisteme ale unor specii de plante, pasari si animale rare. Cei 10 rangeri voluntari ai Societatii Carpatina Ardeleana, in a carui custodie se afla Rezervatia Naturala „Raul Tur” , au misiunea de a asigura protejarea valorii naturale a zonei, dar si de a populariza ecoturismul in acest „colt de rai” situat de-a lungul cursului inferior al raului Tur.

Panorama de la Capela Sf. Donath

Un prim popas, inainte de incursiunea in cadrul rezervatiei, este Capela Sfantul Donath, situata pe „Dealul Mic” din zona comunei Turulung. Loc de pelerinaj pentru localnicii a caror principala ocupatie este viticultura, „Dealul Mic” este locul ideal pentru a admira panorama intinderii rezervatiei. Localnicii plini de ospitalitate imbie turistii cu palinca, urmarind cu atentie reactia fiecarui degustator. „Facem cea mai buna palinca! Asa este?! E cea mai buna! Ii asteptam pe vizitatori cu produse traditionale si mai ales vin si palinca din productia proprie”, spune Schmucz Ferencz (61 de ani).

In asteptarea berzei negre

Odata intrati in rezervatie, desisurile situate de-o parte si de alta a digului care insoteste raul, si albiile acestuia, ascund cuiburi ale unor specii rare de animale si pasari. Barza neagra, simbolul rezervatiei, este una dintre curiozitatile zonei, iar albiile si bratele moarte ale Turului, sunt „sub ocupatia” vidrelor si a altor vietuitoare dar si specii de plante rare. Insa doar cei mai norocosi, dar si rabdatori turisti au sansa de a admira vietuitoarele protejate.

Imprejurimi viticole

In afara rezervatiei, la barajul Calinesti Oas, lac de acumulare construit pentru a regla debitul Turului, apreciat de pescari din toata zona, drumetia ia cursul Dealului Jelejnic. Padurea pare sa ascunda multe vietati, dar care se lasa greu observate. Dupa circa o ora de urcat, rasar viile din Remetea Oasului cu intinderi de butuci insirati geometric pe dealuri. „In casele de aici din Vii locuiesc doar barbatii care vin sa isi ingrijeasca via. Femeile trec mai rar pe aici. E o liniste desavarsita”, spune un alt localnic.
Timpul se scurge altfel in mijlocul naturii. Pentru a innopta, pensiunile si hotelurile din zona sunt punctul de sosire al drumetilor. Circa 70 de lei de persoana costa cazarea la unul dintre hotelurile din zona, Complexul Mujdeni fiind unul dintre cele mai apropiate de rezervatie.

Cu bicicleta, 40 de kilometri

Cei care stau bine la capitolul conditie fizica, pot urma si unul dintre traseele cicloturistice de pe digul raului Tur, tot sub indrumarea ghizilor. Unul dintre traseele propuse de custozii rezervatiei incepe in Padurea Noroieni spre Bercu Nou, unde se pot vizita helesteele, si se poate admira fauna, iar mai apoi pe digul raului Tur pana in Turulung unde se poate lua masa la pescaria din localitate sau la restaurant. Cei care doresc sa imbine ecoturismul cu o partida de pescuit au la dispozitie baltile si helesteele bogate. ” Vrem sa popularizam ecoturismul in aceasta zona pentru ca are foarte multe valori naturale de care trebuie sa ne bucuram. Cei interesati ne pot gasi prin intermediul siteului www.tur-info.ro „, spune Janos Marc-Nagy, directorul executiv al Societatii Carpatina Ardeleana. Acesta mai spune ca, tariful unui ghid este de 600 de lei pentru un grup de maixm 15 persoane. „Reprezentantii nostri cunosc in detaliu fauna si flora rezervatiei, si este mult mai interesant pentru un turist sa alfe informatii avizate in timpul unei drumetii. Traseele prin rezervatie se pot face pe bicicleta sau cu masina pana la un anumit punct, mai apoi pe jos”, mai spune Janos Mark-Nagy.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *