Era glaciara s-ar putea instala in doar cateva luni

In filmul „The Day Afte Tomorrow” intreaga lume este acoperita de gheata in decursul a cateva saptamani. Acum cercetatorii sugereaza ca un eveniment similar s-ar fi produs in trecut. era glaciara

In urma cu aproape 12.800 de ani, emisfera nordica a fost invaluita de un masa de aer rece care a durat circa 1300 de ani. Aceasta perioada este cunoscuta drept Dryas-ul recent sau „marele inghet”. Dovezile geologice sugereaza ca a fost declansata de o cantitate foarte mare de apa dulce, mai mare decat toate lacurile din America de Nord adunate, care a ajuns in Oceanul Atlantic.

Lacul Agassiz din America de Nord s-a revarsat in ocean, intrerupand circulatia apei in Atlanticul de Nord. Fara influenta calda a apelor de la tropice care ajungeau la Polul Nord, in emisfera de Nord au scazut drastic temperaturile.

Dovezile anterioare provenite din mostrele de gheata din Groenlanda sugerau ca aceasta trecere brusca la un climat mult mai rece a durat circa zece ani. Acum cercetatorii cred insa ca tranzitia a durat cateva luni sau maximum doi ani.

„Este foarte important sa intelegem ca sistemul climatic se poate intoarce atat de repede”, a declarat cercetatorul Henry Mullins de la Universitatea Syracuse. „Odata ce se trece de pragul zero, oamenii nu mai pot reactiona”.

Timp de doi ani, biochimistul William Patterson de la Universitatea Saskatchewan din Canada, impreuna cu colegii sai, a investigat o mostra luata din vechiul lac Lough Monreach, din Irlanda. Pentru ca sedimentele se depun foarte incet de-a lungul timpului, fiecare strat din aceasta mostra este practic o „fotografie” a istoriei, fiecare sectiune de jumatate de milimetru reprezentand intre una si trei luni.

Patterson si colegii sai au descoperit ca la inceputul perioade Dryas, temperaturile si productivitatea lacului a scazut in decursul a doar cativa ani. „Este ca si cum ai lua Irlanda si ai muta-o deasupra Cercului Arctic, pentru o perioada scurta de timp.

Descoperirile lor sugereaza si ca i-a trebuit lacului intre 100 si 200 de ani pentru a-si reveni, in loc de doar zece ani, asa cum reiese din mostrele din Groenlanda.

Privind in viitor, Patterson a spus ca nu este nici un motiv pentru care un inghet de asemenea proprotii nu se mai poate produce.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *