Etichetarea „sanatoasa”, respinsa la Bruxelles

Parlamentarii europeni au respins ieri propunerea de etichetare a alimentelor dupa un sistem codificat de culori, de tip semafor, cu ajutorul caruia consumatorii ar fi putut identifica nivelurile de grasimi, zahar si sare din produse, dar au votat includerea obligatorie a tarii de provenienta pe eticheta produsului.etichetare alimente

Prin folosirea unui sistem de etichetare pe baza de culori, respectiv rosu, portocaliu si verde, s-ar fi putut identifica daca nivelurile principalilor nutrienti, grasimi, grasimi saturate, zahar si sare, sunt ridicate, medii sau scazute. Acest sistem codificat de culori ar fi urmat sa completeze informatiile privind dozele zilnice recomandate existente deja pe etichetele produselor alimentare si care sunt agreate de industria alimentara.

Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din Parlamentul European a supus la vot o propunere a Comisiei Europene de imbunatatire a actualelor norme privind etichetarea produselor alimentare. Eurodeputatii au acceptat propunerile privind afisarea obligatorie pe eticheta din fata a ambalajului a indicatorilor importanti precum aportul energetic, grasimi, carbohidrati, zahar si sare, adaugand pe lista indicatorilor obligatorii si proteinele, fibrele si grasimile hidrogenate.

De asemenea, afisarea aportului energetic al produselor a fost definit ca fiind o informatie esentiala pentru consumatori, de aceea s-a solicitat etichetarea sa.

Documentul va fi supus votului in plen, in luna mai, iar organizatiile de consumatori care s-au exprimat in favoarea sistemului de codificare colorata a etichetelor spera ca pana atunci eurodeputatii sa se razgandeasca.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *