Europa – continentul cu incalzirea climatica cea mai rapida

Un raport dat publicitatii de Agentia Europeana pentru Mediu(EEA), Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS) si Comisia Europeana (CE), citat de Reuters a ajuns la concluzia ca Europa a devenit continentul unde incalzirea climatica este cea mai rapida si cea mai grava dintre toate continentele.

Diferentiat pe zone s-a aratat ca zonele muntoase si cele de coasta sunt cele mai expuse acestui fenomen.

S-a stabilit ca „temperatura medie a Terrei a sporit cu 0,8 grade Celsius fata de perioada preindustriala , o crestere mai mare inregistrandu-se in Europa si sub latitudinile septentrionale” , releva studiul. Ca urmare a incalzirii globale, clima din Europa de Nord va deveni mai umeda in cursul acestui secol, iar o mare parte din regiunea mediteraneeana a Europei s-ar putea transforma in desert daca tendintele climatice actuale se mentin .

Valuri de caldura precum cel inregistrat in 2003 in Europa, cand aproximativ 70.000 de persoane si-au pierdut viata, ar putea fi mult mai frecvente. Studiul cere tarilor europene sa faca mai multe eforturi pentru a se adapta la impactul schimbarilor climatic, pentru a asigura, de exemplu, protectia oamenilor fata de bolile transmise de insecte sau consolidarea coastelor maritime in conditiile cresterii nivelului marilor si oceanelor.

Pana in prezent, aceasta adaptare s-a concentrat mai mult doar influentarea cursurilor apelor curgatoare care provoaca periodic inundatii. „Trebuie intensificate actiuni precum un schimb de informatii mai facil si operativ privind costurile si eficienta masurilor de adaptare la impactul schimbarilor climatic„, a declarat directorul EEA, Jacqueline McGlade.
Raportul subliniaza, printre altele, si faptul ca Europa are obligatia morala de a ajuta populatia din tarile in curs de dezvoltare sa se adapteze la fenomenul schimbarilor climatice la nivel global.

In ceea ce priveste cresterea nivelului marilor si oceanelor, documentul arata ca aceasta va fi cuprinsa intre 18 si 59 centimetri pana in anul 2100. In Europa, 4 milioane de persoane si active in valoare de 2.000 miliarde de euro sunt expuse direct riscului reprezentat de cresterea nivelului marilor si oceanelor in urmatorii 90 de ani.

Estimari recente indica faptul ca pierderile provocate de cresterea nivelului marilor si oceanelor ar ajunge la 18 miliarde de euro anual pana in 2080, insa daca s-ar cheltui 1 miliard de euro pe an pentru construirea de diguri sau inaltarea nivelului plajelor, pagubele respective s-ar reduce la 1 miliard euro anual, mentioneaza acelasi studiu .

hara Europei

Intr-un alt studiu s-a aratat ca valurile de caldura vor avea o intensitate mai mare si vor dura mai mult afectand o mare parte a Europei. 

Se apreciaza de asemenea ca va creste rata producerii incendilor de padure datorita cresterii numarului zilelor uscate si fierbinti mai ales in zona continental europeana si in zonele nordice. In nordul Europei este posibil ca datorita iernilor calde si secetelor din timpul verilor copacii sa sufere deteriorari. Cele mai importanta specie de copaci din Europa din punct de vedere economic, molidul, este supus unui risc crescut de a fi afectat de vanturile puternice si  insectelor. Productia de energie din Europa este de asemenea afectata de schimbarile clmatice. Schimbarile climatce manifestate prin temperaturi extreme crescute pot conduce la oprirea centralelor producatoare de energie datorita supraincalzirii mecanismelor. 

Surse: Smart Financial si ICMPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *