Focile, alta specie pe cale de disparitie

Desi sunt protejate pentru iubirea lor de soare si apa inca din Antichitate, numarul focilor scade rapid, majoritatea dintre ele traind in conditii mizerabile si sub o amenintare continua.

Efectivele scazute de foci sunt cauzate in principal de pescari, care le omorau pur si simplu ca sa nu se mai hraneasca cu peste, sau din cauza celor care le vanau pentru carne si blana.
In timp ce vanatoarea a decimat majoritatea coloniilor de foci, cel mai mare pericol este insa prezenta umana in teritoriile de hranire si inmultire ale focilor-calugar. Pescuitul industrial a dus la scaderea cu 10% a rezervelor de peste din marile noastre. Astfel, ramane tot mai putin peste pentru pescarii locali, foci, delfini si alte fiinte marine.
Din cele 3 specii de foci-calugar, au mai ramas 1300 de foci-calugar hawaiiene, 500 de foci in salbaticia mediteraneeana, iar cele din Caraibe au fost declarate disparute in 1922. Declinul populatiei a impins focile spre o competitie distructiva: cateva femele provoaca masculii spre un comportament foarte agresiv, de imperechere, iar acestia uneori omoara femelele luptandu-se pentru ele.
Femelele care reusesc sa supravietuiasca nu au un spatiu retras unde sa isi nasca si sa-si creasca puii in timpul primelor 6 saptamani critice din viata lor. Puii sunt astfel prematur indemnati spre ocean, cand inca nu au abilitatile de a evita rechinii si alti pradatori. Fiind sensibile, la stress, unele femele abandoneaza sarcina cand sunt surprinse de barci cu motor. Eforturile de conservare a speciei se concentreaza pe mentinerea unor zone sigure de inmultire. Focile nu se impaca bine cu mediul captiv astfel incat intretinerea plajelor, mentinerea lor nepoluate, fara barci de pescuit si oameni, sunt solutiile prin care focile vor fi aduse inapoi. Aceste eforturi incep cu gesturi mici si conduc la concentrarea eforturilor mai multor societati.
De exemplu, in marea Mediterana s-a implementat o interdictie de pescuit in lungul anumitor coaste, cu exceptia pescuitului traditional, ne-monitorizat de comunitatile locale.
Datorita acestor demersuri, animalele vor avea in curand nevoie de un nou habitat si astfel se planuieste de acum marirea spatiului protejat alocat lor. Mai sunt multe de facut, dar fara sprijin active si ajutoare financiare, multe proiecte nu vor prinde contur.
Sursa: greenexpander.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *