Studiu Greenpeace: Fructele si legumele din Spania, Olanda si Turcia contin pana la 64 de pesticide diferite

Studiu Greenpeace: Fructele si legumele din Spania, Olanda si Turcia sunt pline de pesticide

Fructele si legumele pe care le cumparam sunt pline de pesticide, a scos la iveala un nou studiu realizat de organizatia Greenpeace.

Specialistii au testat peste 22.000 de mostre de fructe si legume pentru a vedea cat de multe pesticide contin.

Analizele s-au facut pe cel putin zece mostre din fiecare produs, pentru fiecare tara de provenienta. Aproape toti strugurii testati contin pana la 64 de pesticide diferite, iar concentratiile cele mai mari sunt la produsele din Chile, Germania, India si Turcia.

In ceea ce priveste citricele, coaja acestora este unsa cu Bifenil, pentru a le da luciu. Acest aditiv este interzis in Uniunea Europeana si a fost descoperit pe citricele din Argentina, Grecia, Spania, Turcia si Africa de Sud.

Bananele din Costa Rica, Ecuador, Columbia si Panama nu sunt recomandate consumului. Specialistii Greenpeace sustin ca sunt tratate cu etilena, un hormon vegetal de maturare a fructelor, pentru a fi coapte mai repede.

Pana si capsunile, pentru a rezista mai mult timp pe piata, sunt tratate cu chimicale. Ele contin un nivel de pesticide ce depaseste 0,01 mg/kg. Este vorba despre cele din Egipt, Belgia, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Olanda si Spania.

Medicii atrag atentia ca expunerea cat de mica la pesticide perturba sistemul endocrin. Studiile arata ca riscurile de aparitie a bolii Parkinson sunt de cinci ori mai mari in cazul celor care sunt expusi frecvent la pesticide, comparativ cu ceilalti. In cazuri de Alzheimer, riscul creste de doua ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *