Greenpeace le cere sefilor de stat renunte la energia nucleara

Greenpeace le cere sefilor de stat renunte la energia nucleara

Greenpeace a solicitat G8 sa decida in favoarea sanatatii publice si nu a profitului individual, prin crearea premiselor pentru un viitor sigur, bazat pe energie regenerabila. Organizatia internationala de mediu a mai cerut incetarea erei nucleare, stoparea subventiilor pentru capacitatile energetice nucleare si pentru cele bazate pe combustibil fosil, precum si a facilitatilor privind limitarea responsabilitatii acestora, instrumente care favorizeaza aceste companii atata vreme cat lucrurile merg bine, dar care, in momentele de criza, transmit povara catre platitorii de taxe.
„Criza curenta de la Fukushima ne-a amintit tuturor de mostenirea devastatoare pentru mediu si pentru sanatatea publica, pe care o lasa in urma dezastrele nucleare”, a declarat, in cadrul summitului G8, Kumi Naidoo, Directorul executiv al Greenpeace International. „Fukushima ne arata ca acolo unde este loc de profit, investitorii privati isi asuma riscuri si se grabesc sa primeasca subventii, dar cand survine un accident nuclear, oamenii de rand sunt cei care raman sa suporte costurile de sanatate si pe cele financiare.
Greenpeace a facut apel la lideri pentru a reanaliza politicile energetice bazate pe energie nucleara, riscanta, in contextul publicarii recentului raport al IPCC (Panelul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice / Intergovernmental Panel for Climate Change) despre energia regenerabila [1]. Raportul demonstreaza potentialul energiei regenerabile de a oferi un viitor energetic curat, avantajos din perspectiva costurilor, fara aportul capacitatilor bazate pe combustibil fosil si nuclear, poluatoare si periculoase [2]. Singura bariera este cea de ordin politic, concluzioneaza raportul.
„Ceilalti lideri G8 trebuie sa ia in considerare exemplele Germaniei (Angela Merkel) si Japoniei (Naoto Kan) de renuntare la energia nucleara, pentru o revolutie a energiei curate” a continuat Naidoo. „Ne este deja la indemana sa asiguram energia omenirii din resurse regenerabile – este posibil sa asiguram cea mai mare parte a necesarului energetic mondial folosind doar o mica parte din energia regenerabila disponibila. Pentru a asigura un viitor sigur si stabil economiei globale si mediului, liderii trebuie sa neutralizeze grupurile de interese ce impiedica aceasta tranzitie.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *