Greseala alimentara. Ce ar trebui sa mancam si nu o facem

Greseala alimentara. Ce ar trebui sa mancam si nu o facem

Pe de o parte, alegem fructe si legume bogate in vitamine si calciu, dar pe de alta parte, le ignoram pe cele care reprezinta cu adevarat o sursa esentiala de sanatate. Cautam alimente sanatoase pentru proprietatile lor benefice, dar cu toate acestea exista superalimente pe care le ocolim, pentru ca ignoram uriasele lor calitati nutritionale.

Ce inseamna un superaliment? Trebuie sa respecte cateva conditii: sa fie accesibile, sa aiba gust bun, sa contina minerale si vitamine si sa fie cat mai curate din punct de vedere biologic. Lista cu superalimente nu inseamna doar somon, afine si migdale, scrie webmd.com .

Fasolea boabe si lintea sunt doua dintre cele mai sanatoase legume uscate. Sunt utile pentru aportul lor mare de proteine vegetale, pentru capacitatea de a scadea colesterolul, prin cantitatea mare de fibre pe care o au. Sunt satioase si bogate in minerale, vitamine si fibre.

Pepenele este fructul verii. Este plin de apa, de zaharuri sanatoase si este un de real beneficiu rinichilor si nu numai. Are multa vitamina A si C, ceea ce il face ideal vara.

Cartofii dulci. Daca nu i-ai inclus inca, in mod constant, in alimentatie afla ca reprezinta un superaliment. Cartofii dulci reprezinta una dintre cele mai importante surse de vitamina A. Contin minerale si se pot prepara in cele mai variate moduri, iar gustul lor este cu totul special.

Varza rosie este un superaliment pe nedrept ocolit. Este bogata in vitamina A si C. In plus, are foarte putine calorii. Combina varza rosie cu alte legume in salate delicioase. Adauga suc de lamaie sau otet basamic si pregateste pentru salatele de varza sosuri usoare cu iaurt si mustar. Sunt delicioase si foarte sanatoase. Varza rosie este o sursa de fibre si este foarte bogata in antioxidanti.

Vara avem la discretie rosii. Acestea contin unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, licopenul, un adevarat medicament cu zeci de indicatii. Nu uita faptul ca beneficiile pe care licopenul le aduce sanatatii cresc exponential daca rosiile sunt tratate termic. Deci foloseste cu incredere conservele, bulionul, pune rosii in mancarurile gatite si nu ocoli niciodata o supa care le are ca baza, bine fiarta inainte.

Iaurtul grecesc este un aliment ideal vara. Toate iaurturile sunt foarte sanatoase, continand calciu, proteine si potasiu, dar si zinc si vitaminele B6 si B12. Iaurtul grecesc are in schimb o textura mai groasa, mai multe culturi probiotice si are mai putina lactoza, dar si un continut dublu de proteine fata de iaurturile clasice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *