Haine din bambus: moda ecologica sau viitorul industriei textile

health_odejda_bambuk03
Bambusul ofera beneficii mai multe fata de binecunoscutul bumbac.

Producerea tesaturii de bambus s-a inceput nu cu mult timp in urma – primele mostre au aparut acum zece ani. Si, dupa ce aparuse, au primit imediat titlul mandru de tesatura a secolului XXI. Intr-adevar, stofa din bambus are prea multe avantaje ca sa nu aiba toate sansele de reusita. Cu toate acestea, tehnologiile producerii materialelor las de dorit si pun prea multe intrebari.Vom incerca sa examinam avantaje si dezavantaje ale tesaturii din bambus.

Pro

Sa incepem cu faptul ca bambusul este o planta de cea mai rapida crestere de pe pamant: la fiecare ora inaltimea lastarilor acestei ierbi unice creste, in medie, cu 2-3 cm! In al doilea rand, spre deosebire de bumbac, cultivarea caruia ia prea mult timp, necesita prea multa apa si resurse umane, si, de obicei, nu se petrece fara utilizarea pesticidelor, ierbicidelor si altor substante nocive, bambusul creste practic de la sine si nu are nevoie de intretinere. Deci el n-are nevoie de udare suplimentara, de protejarea impotriva insectelor si de alte activitati agricole.

Mai presus de orice lauda sunt si performante de exploatare obtinute din tesaturi de bambus. Aceasta este usoara, moale si are un luciu natural frumos – dupa aceste calitati, ea intrece chiar si matasele faimoase. Ea, practic, nu se sifoneaza. Este surprinzator de rezistenta, la ruperea fibrelor stofa de bambus este comparabila cu otelul. In plus, tesatura de bambus nu produce reactii alergice, nu irita pielea, dar o protejeaza perfect de razele ultraviolete (reflecta 98% de raze daunatoare), are proprietati antibacteriene si previne cresterea organismelor patogene, a ciupercilor si acarienilor si pastreaza aceste proprietati antibacteriene chiar si dupa o suta de spalari. Si aminoacizii, continuti ii bambus, sunt benefici pentru echilibrul energetic al pielii, tesaturile de bambus au efecte antiinflamatorii asupra organismului. Si asta nu e tot! Fibrele de bambus nu se electrizeaza si demonstreaza niste calitati termostatice excelente, lasa sa treaca aerul cu 20% mai mult , absoarbe cu 60% mai multa umiditate, decat tesaturile din bumbac, ceea ce inseamna ca hainele, facute din bambus, vor ramane mereu proaspete, uscate si lipsite de mirosuri neplacute. Tesaturile din bambus se vopsesc usor si isi pastreaza culoarea …

In general, reprezinta un material ideal, mai ales pentru imbracaminte pentru copii, pentru acei care sufera de alergii, articole sportive, etc.

Contra

De fapt, aceste obiectii se refera exclusiv la tehnologii de separare a fibrelor pentru producerea tesaturii din bambus. Aceste tehnologii, in esenta, sunt doua. Una este destul de ecologica, dar necesita un volum mare de munca si este costisitoare. Alta – cu folosirea substantelor chimice nocive, dar permite extragerea fibrelor de bambus pe scara industriala.

Modul ecologic de producere a firelor de bambus este similar cu cel folosit pentru obtinerea inului si a canepii: tulpinile de bambus se farama, iar enzime naturale le zdrobesc in continuare, permitand fibrelor sa se separe. In antichitate, asa se fabrica hartia din fibre de bambus. La folosirea modului industrial fibrele sunt separate chimic – cu utilizarea alcalinelor, disulfitului de carbon si acizilor- si apoi sunt extrudate cu dispozitive mecanice. Componente chimice, utilizate in acest proces, sunt cunoscute ca provocand o serie de probleme de sanatate, inclusiv tulburari nervoase. In cazul in care, la combinatele unde se produce stofa de bambus, lipseste controlul poluarii, ce este foarte tipic tarilor in curs de dezvoltare unde se produce marea majoritate a produselor textile din bambus, apare o alta problema: substantele chimice toxice prin instalatii de ventilatie a fabricelor sunt expuse in atmosfera, iar prin intermediul instalatiilor de evacuare a apei – in artere navigabile, cauzand astfel prejudicii mediului inconjurator in general.

Anume din cauza aplicarii tehnologiilor, descrise mai sus, Biroul Canadian de Concurenta si Comisia Federala a Comertului din SUA refuza sa recunoasca bambusul ca un produs in totalitate natural si revindica etichetarea a astfel de materiale si produse din acestea ca fiind „vascoza din bambus”.

Verdictul modei

De cativa ani, bambusul este favoritul principal al industriei textile, in general, si dictatorul tendintelor modei, in special. Din tesatura de bambus si din amestec de bambus cu bumbac se coase lenjerie de pat si de corp, halate si rochii de seara si cele de zi cu zi, se tricoteaza pulovere usoare si sosete. Din tesaturi din amestec de bambus cu lana cos haine si scurte, fac haine calde tricotate. Fibrele de bambus pot fi, de asemenea, utilizate ca un excelent umplutor pentru cuverturi.

Ideea de utilizare larga a materialelor ecologice si organice, inclusiv a bambusului, a fost adoptata in lumea modei mari. In ultimii ani, articolele din fibre de bambus “au stralucit” in colectiile principalelor creatori de moda.

Bambusul creste, in special, in regiunile tropicale si subtropicale. Fibrele sunt extrase din tulpine de bambus, care prezinta paia lignificata. De pe un hectar se poate obtine aproximativ de 10 ori mai mult de bambus, decat bumbac.

Plantatiile de bambus absorb dioxidul de carbon aproximativ de cinci ori mai mult si emit oxigen cu 35% mai mult ,decat zonele forestiere obisnuite.

Cu cat mai mult vom purta haine, confectionate din tesatura de bambus, cu atat mai mari vor deveni plantatiile acestei plante, ceea ce inseamna mai putine gaze cu efect de sera si mai mult oxigen, eliberat de bambus in atmosfera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *